Dostupni linkovi

Bošnjačke organizacije zatražile rješenje za Konjević Polje


Predstavnici Bošnjačke zajednice kulture Preporod i Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda dali su u petak OHR-u rok od 150 sati da riješi probleme djece i roditelja iz Konjević Polja. Ukoliko to ne učine, proglasit će ovo mjesto okupiranim teritorijem i naći će, kažu, načina da ga oslobode.

„Mi ćemo i na bosanskom jasno reći: niste nam potrebni ako ćete samo zauzimati prostor i davati podršku retrogradnim politikama, onima koje su dijelile Bosnu i Hercegovinu“, naveo je Sejfudin Tokić, predsjednik Bošnjačkog pokreta za ravnopravnost naroda.

Senadin Lavić, predsjednik Bošnjačke zajednice kulture Preporod, pozvao je i vlasti na svim razinama da počnu rješavati probleme bošnjačke djece u entitetu Republika Srpska.

„Mi samo zahtijevamo i tražimo da djeca, građani iz Konjević Polja uče materinji jezik koji oni hoće, da u školi uče narodnu i nacionalnu grupu predmeta koju oni hoće, da niko nikome u Bosni i Hercegovini to ne nameće“, poručio je Lavić.

Na prosvjede su došla djeca koja pohađaju Medžlis Islamske zajednice iz Jajca i Goražda.

"Došli smo pred OHR da još jednom kažemo da se stide svoje uloge koju imaju“, kazao je predstavnik djece Alija ef.Kešo.

Organizatori protesta poručili su da su digli svoj glas protiv sistematskog i kontinuiranog kršenja Ustava BiH i Europske konvencije o osnovnim ljudskim pravima i slobodama u obrazovnom sistemu Republike Srpske.
  • 16x9 Image

    Ivan Katavić

    Novinarstvom se profesionalno bavi od 2005. godine kada je postao član redakcije sarajevskog dopisništva RSE. Najčešće obrađuje teme iz života običnih ljudi, kulture i sporta.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG