Dostupni linkovi

Konjević Polje: Sastanak sa ministrom prosvjete bez uspjeha


Goran Mutabžija u školi u Konjević Polju, gdje je imao i sastanak sa roditeljima
Ni sastanak roditelja bošnjačke nacionalnosti iz Konjević Polja sa ministrom prosvjete i kulture Republike Srpske, održan u ponedjeljak, nije urodio plodom. Roditelji ne dozvoljavaju da njihova djeca u vannastavnim aktivnostima uče bosanski jezik i nacionalnu grupu predmeta.

Sastanak je protekao u znaku optužbi i uvreda, a konačan dogovor očekuje se narednih dana.

Školu u Konjević Polju pohađa 140 učenika Bošnjaka. Danas su na nastavi bili skoro svi, ali, praktično, nova školska godina još nije normalizovana. Roditelji ne dozvoljavaju da njihova djeca uče bosanski jezik i grupu nacionalnih predmeta mimo redovne nastave:

„Vannastavne nastave neće biti, mi nismo ovce“, rekao nam je jedan od roditelja.

„Ko hoće da njegovo dijete ide u školu, neka i ostane. Ko neće neka svoje dijete danas izvede, i mi vodimo djecu dalje u školu. Naša će djeca ići u školu, samo u Konjević Polju neće učiti srpski jezik i neće ići u Konjević Polju u školu dok god bude srpski jezik“, odlučan je jedan od sagovornika RSE.

Ministar prosvjete i kulture Republike Srpske Goran Mutabdžija je na to rekao:
„Ako ćemo se uvažavati, možemo razgovarati. Ako pokušavate na drugi način, nema razgovora. Ja sam rekao djeci, i u prvom i u četvrtom i u petom i u osmom razredu, šta je i kako je. Rekao sam na Savjetu roditelja da će djeca raditi kroz vannastavni sadržaj bosanski jezik.“

Na ovu izjavu, roditelji su u glas odgovorili: „Nećemo, to, ne možemo to...“

Iako su učenici u ponedjeljak bili u školi, već sutra se očekuje nastavak bojkota nastave sve dok se ne udovolji zahtjevima roditelja da bosanski jezik uđe u redovni nastavni proces.
  • 16x9 Image

    Sadik Salimović

    Rođen je u Srebrenici 4. januara 1955. godine. Novinarstvom se bavi 40 godina. U vremenu od 1993. do 2000. u Tuzli je bio  sportski novinar RTV TK, Tuzlanske televizije i OBN-a. Dopisnik je Radija slobodna Evropa iz Srebrenice od 2002. godine. Objavio je dvije knjige o Srebrenici, te roman pod nazivom "Srebrenica-Tuzla PUT SMRTI".

XS
SM
MD
LG