Dostupni linkovi

Bošnjaci traže promjene u srebreničkoj osnovnoj školi


Osnovna škola 'Petar Petrović Njegoš' u Srebrenici, foto: kultpult.com
Osnovna škola 'Petar Petrović Njegoš' u Srebrenici, foto: kultpult.com
Roditelji bošnjačke nacionalnosti čija djeca pohađaju Osnovnu školu „Petar Petrović Njegoš“ u Srebrenici ovih dana su predali peticiju predstavnicima Skupštine opštine Srebrenica kojom traže uvođenje nacionalne grupe predmeta u ovoj školi.

Ne treba ni govoriti da je ovo odmah podiglo velike tenzije između odbornika srpske i bošnjačke nacionalnosti, a tim tenzijama još je više doprinio dodatni zahtjev roditelja da se promijeni ime škole, jer roditelji smatraju da je Njegoš bio veliki mrzitelj Bošnjaka. Zbog svega ovoga i nastavak školske godine doveden je u pitanje.

Osnovnu školu „Petar Petrović Njegoš“ u Srebrenici pohađa gotovo pola djece bošnjačke nacionalnosti. Njihova 143 roditelja potpisali su peticiju u kojoj navode brojne zahtjeve.

„Imajući u vidu da je 50 posto, odnosno 49,5 posto bošnjačke djece koja pohađaju nastavu u OŠ ’Petar Petrović Njegoš’, mi smo se kao roditelji odlučili da pokrenemo inicijativu za ostvarivanje naših ustavom
Roditelji bošnjačke djece traže da se uvede nacionalna grupa predmeta, odnosno bosanski jezik i historija.
zagarantovanih prava, pa smo tražili da se imenuje bar pomoćnik direktora škole, da se imenuje sastav školskog odbora onako kako to zakon nalaže - trenutno od sedam članova, mi imamo dva člana u školskom odboru, da se uvede nacionalna grupa predmeta, odnosno bosanski jezik i historija“, kaže predstavnik roditelja Alija Tabaković.

Tabaković naglašava da je najvažnije da se uvede nacionalna grupa predmeta od 6. razreda osnovne škole. Evo i zašto:

„Djeca koja pohađaju nastavu u područnim školama rade po nastavnom planu i programu Tuzlanskog kantona, i onda kad iz ovih područnih škola gdje pet godina pohađaju bosanski jezik, dolaze ovdje u 6. razred gdje se radi srpski jezik, ta je djeca su u startu osakaćena za pet godina nastavnog gradiva koje će mu se ovdje tražiti u planu i programu za 6. razred.“

Momčilo Cvjetinović, foto: FTV
Momčilo Cvjetinović, foto: FTV
I dok roditelji smatraju da su ovo realni zahtjevi, odbornici iz reda srpskog naroda ocijenili su ovu peticiju kao pokušaj politizacije obrazovanja i stvaranja sintetičke krize u Srebrenici u godini izbora.

„Ja smatram da dio tih zahtjeva roditelja bošnjačke djece jeste političkog karaktera. Naravno da svi treba da insistiraju na svojim pravima i dostojanstvu svom, i ljudskim i onim koje je zakon odredio, ali to ne treba raditi na štetu drugih naroda. Zbog te isforsirane grupe nacionalnih predmeta mi imamo slučaj u osnovnoj školi u Potočarima da 50 učenika srpske nacionalnosti ne pohađaju tu školu već idu u susjedni Bratunac, jer ima i peticija srpskih roditelja koja je krenula od jučer da se potpisuje“, kaže Momčilo Cvjetinović, odbornik Skupštine općine Srebrenica.

Sporan i naziv škole

Osim ovoga, roditelji su uputili i zahtjeve za promjenom naziva osnovne škole „Petar Petrović Njegoš“.

„Čas je legitiman, zakonski utemeljen zahtjev od strane roditelja i to je stvar koja će se sigurno morati ispoštovati. Naziv škole također je neka stvar koja se može rješavati na lokalnom nivou, preko školskog odbora“, pojašnjava zamjenik načelnika Srebrenice Ćamil Duraković.

Roditelji bošnjačke djece smatraju da škola „Petar Petrović Njegoš“ treba
"Petar Petrović Njegoš se ne može tumačiti prosto i jednostavno kao što ga tumači predsjednik Islamske vjerske zajednice u Srebrenici", kaže Momčilo Cvjetinović.
nositi staro ime - Mihajla Bjelakovića, a Bjelaković je bio narodni heroj. Međutim, Momčilo Cvjetinović smatra da se ovim zahtjevom dovodi u pitanje suživot u Srebrenici.

„Suživot koji se u Srebrenici odvija mora da podrazumijeva izvjesne kompromise, ali ne na štetu. Smatram da je dio političkih zahtjeva oko promjene naziva škole. Petar Petrović Njegoš se ne može tumačiti prosto i jednostavno kao što ga tumači predsjednik Islamske vjerske zajednice u Srebrenici. Ni slučajno se to tako ne može, jer on je kosmopolita. I ako ima nekih sadržaja koji bi se eventualno mogli podvesti pod uvredljivo, to govore junaci i oni su izraz vremena i istorijskih događaja tog vremena. Kao što smi i mi prošli kroz te ratove i sukobe, tako je bilo u to doba u Crnoj Gori. To nisu, dakle, Njegoševi stavovi, već određenih junaka“, navodi Cvjetinović.

Ne uvede li se nacionalna skupina predmeta i ne počnu li se stvari rješavati kompromisom, Ćamil Duraković smatra da će djeca imati dodatne probleme i kada krenu u srednju školu:

„Srednja škola bi trebala biti prirodan slijed događaja - jer kako ćemo imati djecu koja u osnovnoj školi umaju nacionalnu grupu predmeta, dođu u srednju moraju polagati prijemni kad je jezik u pitanju - uče bosanski do devetog, a onda u srednjoj školi dolaze na prijemni iz srpskog jezika. To je također neprirodna stvar - koja bi trebala logičnim slijedom da se rješava. Ali na neki način je to pošlo inicijativom roditelja u osnovnoj školi i nadam se da će biti razumijevanja da to bude i srednja škola.“

Svi ovi zahtjevi bili su predmet rasprave na tematskoj sjednici Skupštine općine Srebrenica, koja je osnovala radnu skupinu koja će u razgovoru sa ministrom prosvjete i kulture RS Antonom Kasipovićem probati naći rješenja za probleme u oblasti obrazovanja na području Srebrenice.

U Ministarstvu prosvjete i kulture RS ozbiljno su shvatili zahtjeve roditelja i za kraj tjedna zakazali sastanak sa članovima radne skupine.

„Upoznati smo sa zahtjevima. Nekim od tih zahtjeva je moguće korz određenu proceduru udovoljiti, nekima ne“, kaže šefica kabineta ministra prosvjete i kulture Rajka Manojlović.

Tako posljednjih dana Srebrenica muku muči sa problemom kako da ionako sve nacionalno podijeljeno bude još i dodatno nacionalno obojeno.
XS
SM
MD
LG