Dostupni linkovi

Bošnjaci protiv svoje zastupnice u Saboru


Harun Omerbašić
Harun Omerbašić

Predstavnici bošnjačke manjinske samouprave u Hrvatskoj pozvali su na bojkot zastupnice bošnjačke i još četiri eksjugoslavenskih manjina Emine Lekaj Prljaskaj, jer nisu zadovoljni njenim radom.

Kulminacija nezadovoljstva bilo je njeno glasanja za Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH, oko čega – tvrde bošnjački predstavnici – nisu bili čak ni konzultirani. Zastupnica Lekaj Prljaskaj odbija njihove kritike.

Predstavnici 30.000 Bošnjaka u Hrvatskoj nezadovoljni su radom saborske zastupnice albanske, bošnjačke, crnogorske, makedonske i slovenske manjine Emine Lekaj Prljaskaj otkako je pred tri godine izabrana u Sabor.

Predsjednik Koordinacije županijskih vijeća, Vijeća Grada Zagreba i predstavnika za županije bošnjačke nacionalne manjine u Republici Hrvatskoj Harun Omerbašić kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) kako je nezadovoljstvo odnosom zastupnice Lekaj Prljaskaj prema Bošnjacima kulminiralo njenim glasanjem za Deklaraciju o položaju Hrvata u BiH.

"Mi znamo da je to njen mandat, ali mogla nas je barem konzultirati, pitati, pročitati naše mišljenje u raspravi u Saboru, doprinijeti kvaliteti te rasprave - da se čuje kakvo mišljenje o toj Deklaraciji ima bar 30.000 pripadnika bošnjačke manjine. Vjerojatno mi ne bismo promijenili tijek glasanja, ali bar bi se to čulo. Međutim, ona nas je apsolutno ignorirala. Neki su drugi manjinski predstavnici izostali sa glasanja, znači nije tu bila nikakva stranačka stega, nego je bio njen vlastiti izbor", navodi Harun Omerbašić.

Zato bošnjačka manjinska samouprava traži od svih bošnjačkih udruga na terenu da prestanu uključivati zastupnicu Lekaj Prljaskaj u svoje aktivnosti.

Bojkot će prestati ako zastupnica Lekaj Prljaskaj počne uvažavati potrebe i interese bošnjačke manjine, a dobar bi početak bio – kaže Omerbašić – da formira radnu skupinu koja bi predstavljala sve manjine koje ona zastupa.

"Mi želimo dodatnu pomoć, jer imamo važne aktivnosti koje nismo sposobni sami provesti. A sa druge strane – kod ove Deklaracije, mi Bošnjaci maltene sa ljubomorom gledamo kako se Hrvatska brine o svojim sunarodnjacima u Bosni i Hercegovini. Da bar mi imamo takav odnos prema nama od Bošnjaka iz Bosne i Hercegovine, bilo bi nam puno lakše, ali, nažalost, prepušteni smo sami sebi u većini slučajeva, pogotovo što se tiče službenih insitucija", riječi su Omerbašića.

Omerbašić tvrdi da je upravo angažmanom bošnjačke manjinske samouprave u hrvatske osnovne i srednje škole od ove jeseni uveden program bosanskog jezika i kulture za pripadnike bošnjačke manjine, ali da zbog nedostatka novca i kadrova nisu u mogućnosti napraviti udžbenike.

"I tu bi recimo bio jedan idealan način kako da se gospođa Lekaj uključi", dodaje Harun Omerbašić.

Zastupnica Lekaj Prljaskaj u izjavi za RSE odbija sve kritike, naglašava kako je upravo ona otvorila vrata Ministarstva prosvjete bošnjačkoj manjini i kaže da iza Omerbašića ne stoje sva bošnjačka vijeća.

"Ja sam glasala za Deklaraciju kao građanin Republike Hrvatske koji zastupa interese Republike Hrvatske. Ne mogu se složiti sa stavom gospodina Omerbašića da su svi Bošnjaci protiv mene, jer ja jako dobro surađujem i sa drugim udrugama. Možda je on sada 'uletio' dok me nema u Hrvatskoj, ali ja ću – čim se vratim – izaći sa jednim priopćenjem i sve staviti na stol sve dokaze i činjenice koje imam o svom doprinosu bošnjačkoj manjini za vrijeme mog mandata", ističe Emina Lekaj Prljaskaj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG