Dostupni linkovi

Bosniću sedam godina za podsticanje na terorizam


Sud BiH pod zaštitom tokom izricanja presude Bosniću
Sud BiH pod zaštitom tokom izricanja presude Bosniću

Husein Bilal Bosnić osuđen je u četvrtak, 5. novembra pred Sudom Bosne i Hercegovine na sedam godina zatvora zbog javnog podsticanja na terorističke aktivnosti, vrbovanja radi terorističkih aktivnosti i organizacije terorističke grupe. Riječ je o prvostepenoj presudi.

U Tužilaštvu kažu da su zadovoljni presudom, ali da će tražiti veću kaznu u drugostepenom postupku.

Odbrana je najavila žalbu, a Bosnićevi advokati su smatraju da se u ovom slučaju radi o "politički montiranom procesu”.

Bosnić je javno na skupovima na kojima je okupljao pripadnike selefijske zajednice, kao i putem društvene mreže YouTube, održavao i objavljivao svoje govore i upućivao javne poruke s ciljem podsticanja pripadnika selefijske zajednice da postanu pripadnici organizirane terorističke grupe IDIL u tzv. Islamskoj državi.

Uhapšen je u policijskoj akciji "Damask" u septembru 2014. godine.

O optužbama se izjasnio: “Nisam kriv.”

Bosnić je, kako je navela sutkinja Amela Huskić, s pozicije vjerskog autoriteta javno poticao na terorističke aktivnosti, s ciljem da potakne istomišljenike na priključenje Islamskoj državi. Takve aktivnosti su, kako je navela, veći broj bh državljana odvele je van zemlje kako bi se priključili militantima “Islamske države” u Siriji I Iraku. Najmanje šestorica su poginula na ratištu.

Tako smatraju kako su riječi Bilala Bosnića odvele su u smrt Emraha Pilipovića, Samira Begića, Amira Crnjekovića, Ismara Mešinovića, Azmira Ališića i Muaza Šabića.

Za smrt svojih sinova pred sudom su Bosnića optužili i roditelji poginulih.

Rifat Šabić, čiji je sin Muaz Šabić 7. novembra 2013. otišao u Siriju kazao je kako je osnovni i jedini razlog odlaska njegovog sina na ratište u Siriji bila upravo predavanja, govori i hutbe Bilala Bosnića, koji podsticao mlade ljude pa postanu dio terorističke grupe IS.

I Ekrem Šabić, za pogibiju njegovog sina Nermina u Siriji odgovornim je naveo Huseina Bosnića kod kojeg je njegov sin boravio prije odlaska. Ne zna kako mu je sin nastradao u Siriji, ali je za taj događaj saznao od kćerke.

“Ubio mi je sina”, rekao je Šabić na suđenju, te dodao: “Tvrdim da je moj sin iz njegove kuće otišao u Siriju, a prije toga je išao na kurs gdje je učio rukovati oružjem”.

Otvoreno je optužio Bosnića da obučava i odvodi ljude da ratuju u Siriji.

Brojni su svjedoci tvrdili kako osobe koje su odlazile na ratište nisu imale niovca za tako dalek put, što je otvorilo I dimenziju njihovog finansiranja.

Tužilaštvo BiH je tokom procesa navelo kako se iz arapskih zemalja na njegov račun slilo oko 200.000 dolara. Odbrana tvrdi da se radi o namjenskim donatorskim sredstvima za nekretnine, dok tužilaštvo vođeno navodima svjedoka smatra da je novac bio namijenjen finansiranju regrutovanja mladića iz BiH za borbu na strani IS-a, ali se Sud u presudi nije bavio ovim pitanjem.

U svojim je hutbama, tako nerijetko, propagirao džihad i radikalizam I nije krio potporu vođstvu islamske države.

"Evo vam sada prilike, evo došao vam je musliman, koji je iz poslanikove loze, kojeg ako sad ne podržite, dovoljno ste o sebi dokrajali svom Kufru i o svojim zabludama kazali. Pa evo prilike i ovima što se suprotstavljaju da potraže svoja prava pod kišobranom islama", govorio je Bosnić u jednom od brojnih obraćanja vjernicima.

Presudom se, kako je navelo sudsko vijeće šalje poruka I domaćoj I međunarodnoj zajednici da svaki pojedinac snosi odgovcornost I da je BiH u mogućnosti da interveniše I štiti svoj pravni poredak.

U borbi na ratištima u Siriji i Iraku prema istraživanju koje je uradila Atlanska inicijativa, nalazi oko 120 državljana BiH, a oko 50 ih se vratilo, i oni se smatraju potencijalnom prijetnjom za bh sigurnosni sistem.

XS
SM
MD
LG