Dostupni linkovi

Sud BiH odredio pritvor direktoru 'Bosnalijeka'


Policija ispred kuće direktora "Bosnalijeka" Nedima Uzunovića, 6. decembar, 2021.

Direktoru "Bosnalijeka" Nedimu Uzunoviću, osumnjičenom za zloupotrebu položaja ili ovlaštenja, određen je pritvor koji može trajati najduže mjesec dana, saopšteno je iz Suda Bosne i Hercegovine (BiH) u četvrtak, 9. decembra.

„Pritvor je određen zbog postojanja posebnih pritvorskih razloga propisanih članom 132. stav 1. tačka b) Zakona o krivičnom postupku Bosne i Hercegovine (ZKP BiH), odnosno zbog bojazni da će uništiti, sakriti, izmijeniti ili krivotvoriti dokaze i tragove važne za krivični postupak, utjecati na svjedoke, saučesnike ili prikrivače“, navodi se u saopštenju Suda BiH.

Navodi se da je odbijen, kao neosnovan, prijedlog Tužilaštva BiH za određivanje mjere pritvora zbog opasnosti od bjekstva.

Tužilaštvo BiH u ovom predmetu je predložilo i privremenu mjeru koja se odnosi na blokiranje imovine u višemilionskoj vrijednosti, za koju se sumnja da je pribavljena krivičnim djelima. Iz Suda BiH nije saopšteno kako je odlučeno po tom zahtjevu.

Pripadnici Agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH uhapsili su u ponedjeljak, 6. decembra, dvije osobe i pretresli više lokacija zbog sumnje na koruptivna kaznena djela u višemilionskom iznosu u predmetu "Bosnalijek".

U okviru akcije "Bosnalijek" policija je u ponedjeljak bila i ispred kuće direktora kompanije Nedima Uzunovića.

Tužilaštvo BiH tereti Uzunovića za sklapanje štetnih ugovora, te pranje novca.

Kompanija "Bosnalijek" je najveći industrijski proizvođač lijekova u BiH, koja je i ranije bila predmet istrage, kada su 2015. godine uhapšeni čelnici ove kompanije.

Suđenje u ovom predmetu i dalje traje pred Kantonalnim sudom u Sarajevu.

XS
SM
MD
LG