Dostupni linkovi

Bosna je najveći grijeh južnoslavenskih naroda


Zastava BiH
Zastava BiH
Bosna i Hercegovina se zadnjih mjeseci pominje po nekoliko stvari. Redom neslavnih: neformiranju vlasti nakon isteka svih rokova, zaostajanju za svim balkanskim državama na evropskom putu, posljednja koja je dobila olakšice u viznom režimu s državama Schengena, po tome da, uz Somaliju, ostaje jedina zemlja u svijetu koja neće obaviti popis stanovnika itd.

Skraćenica za tu zemlju je BiH, kako je uglavnom i nazivaju u medijima. Isti sklop, ista skraćenica koristi se, kojeg li apsurda, i za sljedeće pojmove: povišeni moždani tlak ili međunarodni vremeplov.

U engleskom jeziku ćete naći BiH i kao oznaku za pivo u ruci (Beer In Hand), te za umrle kojima ne želite izraziti počast riječima – počivao u miru (RIP-rest in peace), nego ih otjerati do đavola (Burn In Hell). Upravo tako se i osjećamo, kažu ovih dana Sarajlije. Besperspektivno, depresivno, bez para i ikakvog osjećaja da će biti bolje.

Cijela je lista razloga zašto je tome tako. Jedan kojim se bavimo u Temi sedmice jeste odnos bh. susjeda prema BiH i bh. političara prema sopstvenoj državi.

Ako bude morala birati Srbija će lakše progutati gorku bosansku, nego još gorču kosovsku pilulu.

Sagovornici RSE mišljenja su da, koliko god to izgledalo nevjerojatno, nije isključeno da će uskoro Beograd, na svom evropskom putu, Republici Srpskoj poručiti da im je glavni grad Sarajevo. Više u tekstu Miloša Teodorovića Srbija za cjelovitu BiH, ali i uz Dodika.

Književnik, publicist i analitičar, Ivan Lovrenović, tvrdi da bi ispravan redoslijed stvari, odnosno krivaca za bh. tapkanje u mjestu trebao biti: na prvom mjestu bh. političari, a potom susjedi.

"Ništa ne treba idealizirati. I Srbija i Hrvatska su nekadašnju politiku rata, ekspanzije, negiranja susjeda su pretvorili u jednu pro-evropsku politiku, ne zato što oni to vole, nego zato što je to njima jedini izlaz,"
ocjenjuje Lovrenović. Razgovor u cjelosti Lovrenović: Susjedi konstruktivniji od domaćih političara.

Sudbine BiH i Crne Gore su u mnogo čemu slične, kaže Ranko Krivokapić, socijaldemokrata i predsjednik Skupštine Crne Gore. Obe zemlje su pod pretenzijom nekih svojih susjeda.

"Poslije rata nije došlo ono što je najblagotvornije za svaku zemlju, a to je pravda. Nije došla pravda kakvu su zaslužili i očekivali. Iz tog čemera je nastao gubitak vremena i svega ostalog što je trebalo da se iskoristi u ovom trenutku za brže integracione procese u BiH," kaže Krivokapić u tekstu Kada govorim o Bosni uvijek me tuga uhvati.
XS
SM
MD
LG