Dostupni linkovi

U BiH do sada stiglo oko 530.000 doza vakcina


Kontejner sa kutijama vakcine Pfizer iz mehanizma Evropske unije na aerodromu u Sarajevu, 4. maja 2021.

U Bosnu i Hercegovinu putem COVAX i EU4HEALTH mehanizma, donacija i direktne nabavke stiglo je 530.510 doza vakcina, podaci su Ministarstva civilnih poslova BiH.

Iz tog ministarstva navedeno je kako je od prve isporuke vakcina iz mehanizama COVAX i EU4HEALTH, uspostavljen je redovan tok isporuka te vakcine stižu praktično na sedmičnoj osnovi, a Ministarstvo javnost redovno informira putem zvanične web stranice ili Twitter naloga.

Također je saopštena i statistika o broju vakcinisanih. Prema posljednjim podacima 188.848 osoba u Bosni i Hercegovini primilo je prvu dozu vakcine protiv korona virusa, dok je gotovo 50.000 njih primilo i drugu dozu.

To su podacima kojima raspolaže Ministarstvo civilnih poslova BiH kroz javno dostupne izvore o vakcinisanim osobama.

Kako je rečeno iz Ministarstva civilnih poslova BiH u toku je proces započinjanja izvještavanja prema Evropskom sistemu nadzora s podacima o broju vakcinisanih građana BiH tako da su u pitanju podaci koji oslikavaju okvirno stanje.

Prema tim podacima u Republici Srpskoj prvu dozu vakcine primilo je 88.000 osoba, dok je njih 38.000 primilo drugu dozu.

U Federaciji BiH prvu dozu primilo je 100.848 osoba, dok je drugom dozom vakcinisano njih 11.858, a u Brčko Distriktu podaci su da je aplicirano 4.197 doza bez preciziranja koliko ih je primilo prvu, a koliko drugu dozu.

Bosna i Hercegovina je druga u svetu po broju umrlih od korona virusa na milion stanovnika, podaci su Worldometers-a.

Ispred BiH samo se nalazi Mađarska.

Od proglašenja pandemije do danas u BiH je registrovano 9.460 umrlih zbog COVID-19, dok je od marta prošle godine do danas zabilježeno nešto više od 200.000 zaraženih osoba.

XS
SM
MD
LG