Dostupni linkovi

Vlada Federacije BiH ugovara nabavku milion i po doza vakcina


Bočice vakcina različitih proizvođača (ilustrativna fotografija)
Bočice vakcina različitih proizvođača (ilustrativna fotografija)

Vlada bosanskohercegovačkog entiteta Federacije Bosne i Hercegovine (FBiH) i Zavod za javno zdravstvo FBiH, direktno pregovaraju sa proizvođačima vakcina i riječ je o ugovorima za nabavku vakcina Sinopharm, Pfizer i Sputnik V u količinama po 500.000 doza, saopšteno je u srijedu 26. maja iz Vlade FBiH.

U saopštenju se navodi da Vlada i Zavod za javno zdravstvo FBiH „preferiraju zaključivanje ugovora direktno sa proizvođačima vakcina, kontroliranih od strane matičnih država“, o čemu su u srijedu informisali Predstavnički dom Parlamenta Federacije BiH.

Prijedlozi ugovora zbog, kako se navodi, klauzule tajnosti nisu mogli biti predstavljeni poslanicima, jer bi se prekršile odredbe sporazuma, te uzrokovale neželjene pravne posljedice.

Federacija BiH je direktno pregovarala sa Kinom za nabavku 500.000 doza Sinopharm vakcine protiv COVID 19 i taj je ugovor, kako je rečeno poslanicima u fazi potpisa.

„Prema informacijama dobijenim od predstavništva Pfizera u BiH u toku su aktivnosti na dostavljanju ugovora za direktnu nabavku 500.000 doza za Federaciju BiH, preko državnog nivoa“, navodi se u saopštenju iz Vlade FBiH.

Sa Vladom Kantona Sarajevo zajednički se radi na nabavci 500.000 doza vakcine Sputnik V, i taj proces je, navode iz Vlade FBiH u završnoj fazi.

Premijer Kantona Sarajevo (KS) Edin Forto najavio je, ranije u srijedu kako bi prvi kontingent od 20.000 do 30.000 vakcina Sputnik V protiv COVID-a 19 trebao biti isporučen u junu.

Iz Vlade FBiH je saopšteno da su Zavodu za javno zdravstvo dostavljena još četiri prijedloga ugovora putem veletrgovaca, i to za nabavku 500.000 doza vakcina proizvođača Pfizer, i po 250.000 doza prozvođača Sinovac i Sinopharm.

Četvrti ugovor odnosi se na AstraZeneca vakcinu, u čiju je nabavku bila uključena Ambasada BiH u Londonu.

Kriteriji za odabir, kako navode iz Vlade FBiH, su brzina isporuke, cijena i uslovi plaćanja, a ponuđeni rokovi kreću se od 15 do 30 dana.

Prvom dozom vakcine protiv COVID-a 19, u BiH je vakcinsano 91.444 osoba, dok je revakcinaciju završio 31.221 građanin.

XS
SM
MD
LG