Dostupni linkovi

Novo suđenje za prikrivanje dokaza o okolnostima smrti Dženana Memića


Otac i sestra poginulog Dženana Memića, Muriz i Arijana, pred Sudom BiH, Sarajevo, 7. oktobar 2021.
Otac i sestra poginulog Dženana Memića, Muriz i Arijana, pred Sudom BiH, Sarajevo, 7. oktobar 2021.

Pred Sudom Bosne i Hercegovine u ponedjeljak, 16. maja počelo je novo suđenje u predmetu protiv petero optuženih za sakrivanje dokaza o okolnostima smrti mladića iz Sarajeva Dženana Memića.

Radi se ročištu pred Apelacionim vijećem Suda BiH, u predmetu "Zijad Mutap i drugi".

Mutap i optuženi Alisa Ramić (rođ. Mutap), Hasan Dupovac, Josip Barić i Muamer Ožegović, 24. novembra 2022. su prvostepeno oslobođeni optužbi da su sakrivali dokaze o smrti 21-godišnjeg mladića na Ilidži 2016. godine.

Apelaciono vijeće Suda BiH ukinulo je oslobađajuću presudu 24. marta ove godine, uvaživši žalbu Tužilaštva BiH.

"Očekujem sada da Sud BiH donese konačnu odluku o tome koji će dokazi biti ponovljeni, odnosno prihvaćeni i koji novi dokazi će biti izvedeni", kazao je uoči početka suđenja za Radio Slobodna Evropa (RSE) advokat porodice preminulog mladića, Ifet Feraget.

Svi optuženi u slučaju 'Mutap i drugi' oslobođeni krivice
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:58 0:00

Dženan Memić je 8. februara 2016. godine zadobio teške povrede u Velikoj aleji na Ilidži kod Sarajeva. Radi se o šetnici koja vodi prema Vrelu Bosne. Mladić je preminuo u bolnici sedam dana kasnije.

Porodica Memić tvrdi da je Dženan ubijen i da su "ubistvo zataškali visokopozicionirani pojedinci".

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu 9. jula prošle godine protiv pet osoba zbog organizovanog kriminala i sprječavanja otkrivanja i dokazivanja stradanja Dženana Memića.

Nakon smrti Dženana Memića, njegova porodica je organizirala više protesta na kojima su se okupljale stotine građana sa zahtjevom da se ovaj slučaj rasvijetli.

Protesti za Dženana Memića spojili su se tokom 2018. godine s protestima na kojima se tražila pravda za Davida Dragičevića.

Dvadesetjednogodišnji Dragičević iz Banje Luke je nestao u noći 18. marta 2018., a tijelo je pronađeno u rijeci Vrbas 24. marta. Njegova smrt je također nerazjašnjena.

XS
SM
MD
LG