Dostupni linkovi

Nastavljeno suđenje predsjedniku RS Dodiku zbog kršenja odluka visokog predstavnika u BiH


Milorada Dodika su pred Sudom Bosne i Hercegovine dočekale njegove pristalice, Sarajevo, 6. marta 2024.
Milorada Dodika su pred Sudom Bosne i Hercegovine dočekale njegove pristalice, Sarajevo, 6. marta 2024.

U Sudu Bosne i Hercegovine u srijedu je nastavljeno suđenje Miloradu Dodiku, predsjedniku entiteta Republika Srpska (RS) i Milošu Lukiću, v.d. direktoru Službenog glasnika RS.

Optuženi su zbog neprovođenja odluka visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH.

Sud BiH ponovo je spojio premete protiv Dodika i Lukića, koji su ranije razdvojeni zbog zdravstvenih problema v.d. direktora Službenog glansika RS.

U srijedu je od četvorice svjedoka iz Agencije za istrage i zaštitu, koje je predložilo Tužilaštvo BiH, saslušan jedan inspektor iz ove agencije, Petar Đukić, dok se odustalo od saslušanja ostalih svjedoka.

Odbrana Dodika problematizovala je hitnost u postupanju Tužilaštva, tvrdeći da njihov klijent nikada nije dobio pismeni poziv za saslušanje u svojstvu osumnjičenog, što, kako su naveli, nije u skladu sa Zakonom o krivičnom postupku.

Sud Bosne i Hercegovine, uoči nastavka suđenja Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, gdje su se okupile Dodikove pristalice, Sarajevo, 6. marta 2024.
Sud Bosne i Hercegovine, uoči nastavka suđenja Miloradu Dodiku i Milošu Lukiću, gdje su se okupile Dodikove pristalice, Sarajevo, 6. marta 2024.

Sudinica Sena Uzunović je tokom suđenja upozorila ponovo Sanju Vulić, šeficu Kluba Saveza nezavisnih socijaldemokrata Milorada Dodika (SNSD) u Zastupničkom domu Parlamenta Bosne i Hercegovine na ponašanje u sudnici.

Ona je na prethodnom ročištu u predmetu protiv Dodika izbačena iz sudnice, a tada je i napravila incident ispred Suda BiH, zbog čega je protiv nje podnesen prekršajni nalog.

Nastavak suđenja je zakazan za 3. april u 13 časova, kada tužilaštvo planira saslušati svjedoke Vladimira Jankovića i Milku Devušić koji su tokom 2023. vršili funkcije direktora Službenog glasnika RS-a.

Lukića je Vlada RS imenovala nakon što je prethodna vršiteljica direktora Milka Devušić podnijela neopozivu ostavku na tu funkciju.

Ostavka je uslijedila nakon što je Milorad Dodik dan ranije potpisao sporni zakon o visokom predstavniku.

Za šta se sudi Dodiku i Lukiću?

Suđenje Dodiku počelo je 5. februara, a Tužilaštvo BiH je tokom čitanja optužnice navelo kako su dokazali da Dodik nije primjenjivao odluke visokog predstavnika, iako je bio svjestan da su odluke obavezujuće.

On je optužen da je kao predsjednik bosanskohercegovačkog entiteta RS potpisao ukaze o proglašenju dva zakona, koja je ranije poništio visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt.

Miloš Lukić je optužen da je, kao tadašnji vršilac dužnosti direktora Službenog glasnika RS, omogućio objavu Dodikovih ukaza u ovoj publikaciji.

Ti zakoni su propisivali da se na teritoriji ovog entiteta neće izvršavati odluke Ustavnog suda BiH, niti u entitetskom služenom glasniku objavljivati odluke visokog predstavnika.

Ove zakone je u junu 2023. godine izglasala Narodna skupština RS, u kojoj većinu ima Dodikov Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

Visoki predstavnik u BiH Christian Schmidt poništio je oba zakona 1. jula 2023. godine, dok je zakonodavna procedura zvanično još trajala.

Istog dana je Schmidt, koristeći svoje Bonske ovlasti, nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH i propisao da se službeno lice, koje ne izvršava i ne poštuje odluke visokog predstavnika, može kazniti zatvorskom kaznom od šest mjeseci do pet godina i zabranom vršenja dužnosti.

XS
SM
MD
LG