Dostupni linkovi

BiH izdvojila 150.000 eura za pomoć Ukrajini


Sjednica Vijeća ministara BiH 18. marta 2022.

Vijeće ministara Bosne i Hercegovine (BiH) donijelo odluku o izdvajanju 150.000 eura iz budžetske rezerve za humanitarnu pomoć Ukrajini.

"Drago mi je što je ova inicijativa dobila podršku svih u Vijeću ministara BiH", saopćila je na Twitteru zamjenica predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH i ministrica vanjskih poslova Bisera Turković.

Sredstva će biti dostavljena Crvenom krstu Ukrajine putem Crvenog krsta Bosne i Hercegovine, na ime humanitarne pomoći, saopćilo je Vijeće ministara BiH.

Što se tiče pomoći Ukrajini i ukrajinskom narodu, nekoliko humanitarnih organizacija je otvorilo telefonske linije i bankovne računa putem kojih građani BiH mogu donirati sredstva.

Isti slučaj je i sa zemljama regije.


Neki parlamentarci iz BiH su tražili i da vlasti pošalju oružje toj zemlji.

BiH se "uskladila" s politikom sankcija EU protiv vlasti u Rusiji zbog agresije na Ukrajinu.

Prema zakonu, Vijeće ministara BiH nakon konzultacija sa Predsjedništvom BiH, koje vodi vanjsku politiku, odlučuje o načinu uvođenja, provođenja i ukidanja sankcija prema stranim državama.

Član Predsjedništva BiH i lider vodeće partije u Republici Srpskoj (RS) Milorad Dodik je rekao da nije spreman da uvodi ekonomske sankcije Rusiji i njenim zvaničnicima, uključujući i ambasadora Rusije u BiH, te da smatra da BiH mora ostati neutralna.

Druga dva člana Predsjedništva BiH, Željko Komšić i Šefik Džaferović, osudili su rusko priznanje nezavisnosti separatističkih regija Donjeck i Lugansk na istoku Ukrajine te kasniju agresiju Rusije na Ukrajinu.

XS
SM
MD
LG