Dostupni linkovi

Bivšem premijeru Novaliću osuđenom u aferi 'Respiratori' oduzet mandat poslanika


Fadil Novalić je osuđen na četiri godine zatvora za zloupotrebe tokom pandemije korona virusa, pri javnoj nabavci medicinskih respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka u Federaciji BiH (fotoarhiv)
Fadil Novalić je osuđen na četiri godine zatvora za zloupotrebe tokom pandemije korona virusa, pri javnoj nabavci medicinskih respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka u Federaciji BiH (fotoarhiv)

Centralna izborna komisija Bosne i Hercegovine oduzela je mandat Fadilu Novaliću na mjesto poslanika u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH.

Ovu odluku komisija je donijela na hitnoj sjednici u Sarajevu 19. februara.

Sud Bosne i Hercegovine je Novalića osudio na četiri godine zatvora, za zloupotrebe tokom pandemije korona virusa, pri javnoj nabavci medicinskih respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka (5,4 miliona eura) u Federaciji BiH.

Suđenje za nabavu stotinu respiratora iz Kine, za potrebe zdravstvenog sistema u Federaciji BiH, počelo je 23. februara 2021. godine pred Sudom BiH.

Pored Novalića, osuđeni su i suspendovani direktor Federalne uprave civilne zaštite Fahrudin Solak na šest, te vlasnik firme "Srebrena malina" Fikret Hodžić na pet godina zatvora.

Novalić je bio kandidat Stranke demokratske akcije na opštim izborima 2022. godine.

"Utvrđuje se da Fadilu Novaliću mandat prestaje sa danom 26. januara ove godine kada je presuda Suda BiH postala pravosnažna. Dodjela mandata će se izvršiti nakon pravosnažnosti presude", rečeno je na sjednici Centralne izborne komisije BiH.

Respiratori su kupljeni u aprilu 2020. godine, dan nakon proglašenja vanredne situacije zbog pandemije COVID-a 19.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je pokrenulo istragu nakon što je objavljeno da je posao obavljen bez tendera i direktnom pogodbom s privatnom firmom "F. H. Srebrena malina", koja se bavi trgovinom voćem i povrćem.

Državno tužilaštvo je predmet preuzelo od Kantonalnog tužilaštva, a optužnica je potvrđena krajem 2020. godine.

Novalić je zajedno sa Solakom i Hodžićem nakratko uhapšen u maju 2020. nakon što je izvještaj tužilaštva pokazao da respiratori ne mogu koristiti za adekvatno liječenje bolesnika u jedinicama intenzivnog liječenja.

XS
SM
MD
LG