Dostupni linkovi

Sud BiH objavio da je potvrđena presuda u slučaju 'Respiratori'


Fadil Novalić ispred Suda BiH, mart 2023.
Fadil Novalić ispred Suda BiH, mart 2023.

Sud Bosne i Hercegovine (BiH) saopštio je da je vijeće Apelacionog odjeljenja potvrdilo presudu iz aprila u slučaju "Respiratori", u kojem su na višegodišnje zatvorske kazne osuđeni bivši premijer Federacije BiH Fadil Novalić i drugi.

Ova drugostepena presuda Suda BiH je otpremljena dan prije optuženima, naveli su u saopštenju iz tog suda dostavljenom Radiju Slobodna Evropa (RSE) 27. januara, dan nakon što je Novalić za Federalnu televiziju rekao da je dobio presudu.

Na odluke vijeća Apelacionog odjeljenja Suda BiH zakonom nije predviđeno pravo žalbe, tako da je ova odluka konačna.

Odlukom vijeća Apelacionog odjeljenja potvrđena je presuda od 5. aprila prošle godine kojom je Sud BiH osudio Fadila Novalića na četiri godine zatvora, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite Fahrudina Solaka na šest, a vlasnika firme "Srebrena malina" Fikreta Hodžića na pet godina zatvora.

Oni su osuđeni za zloupotrebe tokom pandemije korona virusa, pri javnoj nabavci medicinskih respiratora vrijednih 10,5 miliona maraka (5,4 miliona eura) u Federaciju BiH, jedan od dva bh. entiteta.

Apelaciono vijeće Suda BiH saslušalo je prethodno 2. novembra 2023. godine žalbe na prvostepenu presudu u vezi s nabavkom respiratora, koje su iznijeli Tužilaštvo BiH i odbrana Novalića, Solaka i Hodžića.

Uvezeni respiratori su bili precijenjeni a nisu bili iskoristivi za tretman težih pacijenata na intenzivnoj njezi, navedeno je u presudi.

Novalić, Solak i Hodžić su proglašeni krivim za zloupotrebu položaja, a Solak i za krivotvorenje isprave. U nedostatku dokaza, oslobođeni su optužbi za udruživanje za činjenje krivičnog djela "pranje novca, krivotvorenje ili uništavanje poslovnih knjiga", a Novalić i za primanje nagrade.

Hodžićeva firma "Srebrena malina" je osuđena za raspolaganje nezakonito stečenom imovinom, te kažnjena sa 200.000 maraka (100 000 eura). Hodžiću i njegovoj firmi je naloženo i oduzimanje protivpravno stečene imovinske koristi u iznosu od 694.747 maraka (oko 350.000 eura).

Istom presudom je oslobođena optužbe za nesavjestan rad u službi Jelka Miličević, bivša federalna ministrica finansija.

Sve o optužnici

Suđenje za nabavu stotinu respiratora iz Kine, vrijednosti 5,4 miliona eura, za potrebe zdravstvenog sistema u Federaciji BIH, počelo je 23. februara 2021. godine pred Sudom BiH.

Respiratori su kupljeni u aprilu 2020. godine, dan nakon proglašenja vanredne situacije zbog pandemije COVID-19.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo je pokrenulo istragu nakon što je objavljeno da je posao obavljen bez tendera i direktnom pogodbom s privatnom firmom "F. H. Srebrena malina", koja se bavi trgovinom voćem i povrćem.

Državno tužilaštvo je predmet preuzelo od Kantonalnog tužilaštva, a optužnica je potvrđena krajem 2020. godine.

Novalić je zajedno sa Solakom i Hodžićem nakratko uhapšen u maju 2020. nakon što je izvještaj tužilaštva pokazao da respiratori ne mogu koristiti za adekvatno liječenje bolesnika u jedinicama intenzivnog liječenja.

XS
SM
MD
LG