Dostupni linkovi

Predstavnici iz BiH na konferenciji o unapređenju sistema za upravljanje vanrednim situacijama NATO-a


Britanski pripadnici NATO-a na vojnoj vježbi u Sarajevu, 11. oktobra 2019.
Britanski pripadnici NATO-a na vojnoj vježbi u Sarajevu, 11. oktobra 2019.

Rukovodioci institucija za odgovor na vanredne situacije iz Bosne i Hercegovine završili su posjetu Sjedinjenim Državama, gdje su razgovarali o unapređenju Sistema za komandovanje u incidentima novije generacije, poznatog i kao NICS.

Delegaciju su činili predstavnici Ministarstva bezbjednosti BiH, entitetskih uprava civilne zaštite, uprave civilne zaštite Brčko distrikta i Oružanih snaga BiH.

Cilj je bio razmijeniti iskustva o najboljim praksama upravljanja u vanrednim situacijama.

Posjeta, koju je finansirao NATO-ov Štab Sarajevo, omogućila je bosanskohercegovačkom timu da se susretne sa stručnjacima svjetski poznatog MIT Univerziteta, koji su kreirali ovu aplikaciju.

Iz NATO-ovog Štaba Sarajevo su rekli da je riječ o mobilnoj aplikaciji koja je već četiri godine u upotrebi u BiH i koja je korištena pri spašavanju života u više od 2.500 različitih vanrednih situacija širom BiH.

U saopštenju se navodi kako je svrha NICS sistema olakšati zajednički rad timovima za djelovanje u vanrednim situacijama iz različitih organizacija i zemalja.

"Izazovi kojima se ovaj projekat bavio odnose se na nekompatibilnost radio uređaja, koja je onemogućavala komunikaciju među timovima, kao i poteškoće pri razmjeni informacija o lokaciji i slanje ažuriranih informacija svim onima koji su uključeni u operaciju spašavanja", saopšteno je iz NATO-a.

Iz NATO-ovog Štaba Sarajevo je poručeno i da je ova posjeta bila prilika za uspostavljanje saradnje sa američkim institucijama za odgovor na vanredne situacije koje također koriste NICS.

Podsjećaju kako je NICS imao ključnu ulogu u gašenju požara u BiH tokom 2022. godine.

XS
SM
MD
LG