Dostupni linkovi

Vježba Oružanih snaga BiH i civilnih struktura uz upotrebu sistema NATO-a


Vježba "NICS Mostar 2021" u okolini Mostara (29. septembar 2021.)
Vježba "NICS Mostar 2021" u okolini Mostara (29. septembar 2021.)

Na širem, brdsko-planinskom području Mostara, na jugu Bosne i Hercegovine (BiH) se od 27. septembra do 29. septembra održava pokazna vježba pripadnika Oružanih snaga BiH, te civilnih struktura zaduženih za zaštitu i spašavanje, pod nazivom "NICS Mostar 2021".

Vježba se održava na lokalitetima Planinica, Brkanovo brdo i Rujišta u entitetu Federacija BiH (FBiH), te mjestu Zijemlja u bh. entitetu Republika Srpska (RS).

Kako je ranije najavljeno iz Ministarstva sigurnosti BiH, u vježbi učestvuju pripadnici ovog ministarstva, Ministarstva odbrane i Oružanih snaga BiH, Federalne uprave civilne zaštite FBiH, Republičke uprave civilne zaštite RS-a, Odjela za javnu sigurnost Vlade Brčko distrikta BiH, Uprave za civilnu zaštitu i vatrogastvo Hercegovačko-neretvanskog kantona, sa sjedištem u Mostaru, te predstavnici Društva crvenog krsta/križa Bosne i Hercegovine i drugih nevladinih organizacija.

U vježbi se koristi poseban NATO-ov NICS softver – Komandni sistem za incidente sljedeće generacije (Next Generation Incident Command System), koji osigurava svjesnost o situaciji na terenu za službe koje prve reaguju. To je komandni i kontrolni softver baziran na internetu koji olakšava saradnju između različitih nivoa pripreme, planiranja, odgovora i oporavka tokom prirodnih katastrofa i drugih incidenata.

Sekretar Ministarstva sigurnosti BiH Bakir Dautbašić izjavio je da je "NICS Mostar 2021" vježba koja će spasilačkim službama u BiH donijeti jedno novo oruđe, koje će činiti "upravo onu razliku u minutama koja dijeli unesrećene od života i smrti".

"To su aplikacije koje će na online platformi imati svi akteri, koji učestvuju u zaštiti i spašavanju, a to je nešto što je BiH osigurano kroz NICS-projekat koji podržava NATO-savez, jer BiH je partner NATO-saveza, a jačanje u oblasti zaštite i spašavanja je jedan od osnovnih stubova naše uloge u NATO-u", rekao je Dautbašić.

Cilj vježbe je osposobljavanje spasilačkih službi zaštite i spašavanja, te razmjena informacija sa Oružanim snagama BiH tokom pomoći civilnim strukturama u BiH u odgovoru na prirodnu ili drugu nesreću, kao i testiranje i mogućnosti upotrebe NICS sistema, koji olakšava koordinaciju odgovora na katastrofe u realnom vremenu, saopšteno je u ponedjeljak 27. septembra iz Odsjeka civilne zaštite Grada Mostara.

Programom vježbe 29. septembra planirana je prezentacija vježbe u Bazi operacija "NICS Mostar 2021" na Rujištu, inače poznatom planinskom izletištu sjeveroistočno od Mostara, te pokazna vježba sa aktivnostima spasilaca i helikoptera. Najavljeno je i postrojavanje učesnika vježbe i vozila na platou Rujišta.

U vježbi učestvuje 185 ljudi iz ukupno 22 tima, uz koordinisanu upotrebu 28 vozila i četiri helikoptera.

Softverska platforma NICS je razvijena na prestižnom američkom univerzitetu "Massachusetts Institute of Technology" i kao donacija besplatno je ustupljena BiH.

XS
SM
MD
LG