Dostupni linkovi

Helez i Heappey: Ujedinjeno Kraljevstvo prepoznaje važnost snažne i jedinstvene BiH


James Heappey i Zukan Helez, Sarajevo, 22. maj 2023.
James Heappey i Zukan Helez, Sarajevo, 22. maj 2023.

Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zukan Helez je nakon prijema britanskog ministra odbrane Jamesa Heappeya u Sarajevu 22. maja, izjavio da je Ujedinjeno Kraljevstvo jedan od ključnih vanjskopolitičkih faktora i prijatelja BiH.

Helez je kazao da je posjeta dogovorena krajem marta na Schuman forumu u Briselu te da je britanski ministar ispunio obećanje.

"Danas smo imali važne razgovore oko bitnih pitanja za državu BiH i njene euroatlantske integracije. Zahvalio sam ministru na ukupnoj pomoći koju je Ujedinjeno Kraljevstvo tokom proteklih godina pružalo Oružanim snagama BiH i zahvaljujući njihovoj pomoći, Oružane snage su danas respektabilne i mnoge jedinice unutar Oružanih snaga su u potpunosti u skladu sa standardima NATO-a", kazao je Helez.

Britanski ministar naglasio je da je Ujedinjeno Kraljevstvo dugoročan partner BiH i prepoznaje važnost snažne i jedinstvene BiH, ne samo za BiH nego i za Zapadni Balkan.

"I u vrijeme kada su vrijednosti poput slobode, teritorijalnog integriteta i suvereniteta pod napadom kakvim jesu u Ukrajini, jako je važno da snage koje vjeruju u te vrijednosti stanu i podrže ih što snažnije. Radujemo se saradnji sa vama, saradnji naših oružanih snaga, kao i budućoj saradnji", kazao je Heappey.

Heappey je istakao da Vlada Velike Britanije dijeli zabrinutost za sigurnosna pitanja u regionu te da rješenje za stabilnost vidi u evroatlantskim integracijama.

"U tom pogledu, nismo mi ti koji donose rješenja. Naša saradnja uvijek ovisi od postavki koje uspostavi sama zemlja sa kojom sarađujemo. Ako je cilj suverenost zemlje, mi ćemo uvijek podržati institucije koje to omogućuju", rekao je britanski ministar.

Oružane snage Bosne i Hercegovine formirane su 2005. godine spajanjem Vojske Federacije BiH, koju su činile Armija BiH i Hrvatsko vijeće obrane, s Vojskom Republike Srpske.

Danas broje oko 8.100 profesionalnih vojnika koji su sudjelovali u međunarodnim misijama, poput Afganistana, a danas su u misijama u Kongu, Maliju i Centralnoafričkoj Republici.​

XS
SM
MD
LG