Dostupni linkovi

Ruske prijetnje BiH i Kraljevini Švedskoj nedopustive, konstatovano u Sarajevu


Ministrica vanjskih poslova Kraljevine Švedske Anne Linde (u sredini), predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine Šefik Džaferović (lijevo) i član Predsjedništva BiH Željko Komšić na sastanku u Sarajevu 12.04.2022.

Ruske prijetnje Bosni i Hercegovini (BiH) i Kraljevini Švedskoj su nedopustive i svaka država ima pravo samostalno odlučivati o svojim vanjskopolitičkim opredjeljenjima, konstatovano je u utorak, 12. aprila, na sastanku ministrice vanjskih poslova Kraljevine Švedske Anne Linde s predsjedavajućim Predsjedništva BiH Šefikom Džaferovićem i članom Predsjedništva BiH Željkom Komšićem.

Tokom susreta razgovarano je o bilateralnim odnosima između BiH i Kraljevine Švedske, za koje je konstatovano da su na dobrom nivou, te da postoji mogućnost daljnjeg unapređivanja i jačanja, saopćeno je iz Predsjedništva BiH.

Sagovornici su posebnu pažnju posvetili ruskoj invaziji na Ukrajinu, kao i povredama međunarodnog humanitarnog prava.

Istaknuto je da je BiH napravila ispravan potez pridruživši se stavovima Evropske unije (EU) i rezoluciji Generalne skupštine Ujedinjenih nacija (UN) o osudi ruske agresije, a na temelju ranijih odluka Predsjedništva Bosne i Hercegovine i obaveza prema Sporazumu o stabilizaciji i pridruživanju.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Džaferović i član Predsjedništva BiH Komšić izrazili su očekivanja da će za vrijeme švedskog predsjedavanja EU, koje počinje u januaru 2023. godine, BiH i njen evropski put biti u fokusu pažnje.

Švedska ministrica pozvala je vlasti bh. entiteta Republika Srpska (RS) da povuku Zakon o nepokretnoj imovini RS-a, te da se osigura nesmetana funkcionalnost institucija, uz puno učešće u odlučivanju.

Takođe, naglašeno je da se izbori u BiH moraju održati u predviđenom roku, uz osiguranje potrebnih finansijskih sredstava, a na osnovu važećeg izbornog zakonodavstva, saopšteno je iz kabineta predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Šefika Džaferovića i člana Predsjedništva BiH Željka Komšića.

U saopštenju se navodi da je tema razgovora bila i potreba provođenja reformi, s ciljem unapređenja vladavine prava, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala, rodne ravnopravnosti i socijalne kohezije, u kontekstu novousvojene strategije Kraljevine Švedske za odnose sa državama zapadnog Balkana.

Džaferović i Komšić izrazili su zahvalnost Kraljevini Švedskoj na podršci koju pruža BiH na evropskom i ukupnom reformskom putu.

Ministrica vanjskih poslova Švedske, koja boravi u dvodnevnoj posjeti BiH, prethodno se sastala s visokim predstavnikom u BiH Christianom Schmidtom, ambasadorom Sjedinjenih Američkih Država (SAD) u BiH Michelom Murphyjem, ambasadorom Velike Britanije u BiH Matthew Fieldom, šefom Delegacije Evropske unije (EU) Johannom Sattlerom, te ministricom vanjskih poslova BiH Biserom Turković.

Ovo je njena treća posjeta BiH i posljednjih godinu i po dana, što potvrđuje bliske odnose dvije zemlje među institucijama i narodima.

XS
SM
MD
LG