Dostupni linkovi

Bosić mora platiti Dodiku odštetu za duševne boli


Mladen Bosić
Mladen Bosić

Osnovni sud u Banjaluci donio je presudu prema kojoj lider Srpske demokratske stranke Mladen Bosić mora da plati 6.000 konvertibilnih maraka (oko 3.000 evra) zbog duševne boli nanesene predsjedniku Republike Srpske Miloradu Dodiku izjavom da je “Dodik ukrao milione”.

Mladen Bosić je izjavio da je presuda Osnovnog suda Banjaluka očekivana, te naveo da je sudija Snježana Savić prihvatila nalaz vještaka neuropsihijatrijske struke o "teškom psihičkom stanju Milorada Dodika" koje je, kako kaže, tobože nastalo zbog izjave da je ukrao milione, a da je odbila sve njegove svjedoke.

"Presuda obuhvata 6.000 konvertibilnih maraka kazne i 2.400 konvertibilnih maraka troškova suđenja. Ne sporeći vještakov nalaz o Dodikovim neuropsihijatrijskim problemima sasvim je sigurno da uzrok njihovog nastanka nije moja izjava. Ovakav ishod spora je očekivan s obzirom da je sudija u startu odbila sve moje svjedoke, kao i da nije prihvatila nijedan zahtjev da sud traži dostavu originalne dokumentacije od institucija koje su to odbile da urade po zahtjevu tuženog. Sudija bazira svoju presudu na tvrdnji da Milorad Dodik nije ukrao zato što nije pravosnažno presuđen, iako ja nikada nisam ni tvrdio da je Dodik pravosnažno presuđen nego da je ukrao milione", istakao je Bosić.

Oglasio se i Goran Bubić, advokat Milorada Dodika, takođe smatrajući očekivanom presudu Osnovnog suda, s obzirom na razmotrene dokaze.

"Bosić je preko medija vršio pritisak na sud, što je kao javni zvaničnik u Parlamentarnoj skupštini BiH trebalo i morao da izbjegne, posebno u periodu od zaključenja rasprave do prvostepene presude", kaže Bubić.

Milorad Dodik tužio je prošle godine Mladena Bosića zbog klevete, tražeći naknadu štete od 10.000 KM. Glavno ročište bilo je u novembru prošle godine, a prema saopštenju iz SDS-a, presuda je donesena 15. januara. Milorad Dodik se nije pojavio ni na pripremnim ni na glavnim ročištima.

U međuvremenu, SDS je podnio i krivične prijave protiv Dodika na državnom nivou, što je rezultovalo i istragom o načinu na koji je Milorad Dodik kupio vilu na Dedinju u Beogradu.

"Kakva god bila presuda suda ona ne može promijeniti činjenicu da je Milorad Dodik odgovoran za kriminal milionskih razmjera kojim je opljačkana Republika Srpska te da je zloupotrebom položaja, nesavjesnim poslovanjem, trgovinom političkim uticajem i na druge načine ostvario sebi i drugim povezanim licima nezakonitu imovinsku korist u milionskim iznosima", navodi Bosić.

U toku trajanja tok procesa Milorad Dodik izjavljivao je da se protiv njega vodi medijska haranga i da on nije počinio nikakav kriminal. Tako je podnio i tužbu protiv samog sebe Okružnom tužilaštvu Banjaluka. No Okružno tužilaštvu upravo ovih dana prebacilo je slučaj Dodik protiv Dodika Specijalnom tužilaštvu RS.

XS
SM
MD
LG