Dostupni linkovi

Bosanska Krajina iščekuje odluku o izmještanju migranata


Najveći broj migranata, više od 4.000 njih, boravi u Bihaću

Rok koji je premijer Unsko-sanskog kantona Husein Rošić zajedno sa predstavnicima gradova i općina Unsko-sanskog kantona (USK) dao Vijeću ministara BiH da odrede lokaciju na kojoj će biti smješteni migranti u tom kantonu ističe u petak, 10. avgusta.

"Neka odluče, neka donesu odluku i neka rješavaju ovo pitanje koje je inače u njihovoj nadležnosti. Od petka dalje više ne možemo tolerisati i ono što smo dogovorili nije se ispoštovalo, a to je da se ilegalni migranti iz Đačkog doma u Bihaću prebace u šatorsko naselje u Donjoj Vidovskoj. Vjerujte da je to prešlo svaku granicu strpljenja kada su rokovi u pitanju", rekao je Rošić.

Čelnici Unsko-Sanskog kantona: Ne možemo više sami oko migranata
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:25 0:00

Dok se čeka da Vijeće ministara BiH poduzme konkretne mjere, broj izbjeglica i migranata svakodnevno raste i sada već prelazi cifru od preko 5.500 ljudi.

I iz MUP-a USK, apelujući na nadležne institucije da se uključe u rješavanje ovog problema, naglašavaju da konstantan priliv velikog broja izbjeglica i migranata dodatno usložnjava i sigurnosnu situaciju na kantonu, iako se za sada, kažu, uspijevaju nositi sa ovim izazovom.

"Samo u toku mjeseca jula policijska stanica Ključ, kao prva stanica koja je na ulazu USK, evidentirala je oko 1.000 novopristiglih migranata, od kojih polovina nije imala nikakav identifikacioni dokument niti potvrdu o iskazanoj namjeri za traženje azila u BiH. Isti su zadržani te su predani na dalje postupanje Odjelu za poslove sa strancima", kazala je za Radio Slobodna Evropa Snežana Galić, portparol policije USK.

Najveći broj migranata, više od 4.000 njih, boravi u Bihaću pa teret migrantske krize i dalje nosi ovaj grad i njegovi građani.

Bišćanin Nihad Bašanović ističe da se saosjeća sa migrantskom populacijom, jer je kaže i on nekada bio izbjeglica.

"Ja kao pojedinac, ni grad Bihać sam, ne mogu adekvatno pomoći tim ljudima", kaže on.

Smještaj za najugroženije migrante u 'Sedri'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

Kako uprkos brojnim apelima po ovom pitanju nema konkretnih mjera na terenu za ponedeljak 13. avgust je u Bihaću na gradskom trgu zakazan mirni protestni skup simbolična naziva "Zašto baš Bihać".

"Odlučili smo da se javno okupimo da javno progovorimo zašto baš Bihać, jer ima još mnogo gradova u BiH da se može rasporediti trećina", kaže Sejo Ramić, jedan od organizatora protesta.

Kako će reagovati i šta će poduzeti kantonalne i lokalne vlasti USK ukoliko izostane adekvatna reakcija Vijeća ministara, znat ćemo već narednih dana. Za sada se čeka da istekne rok koji su im dali.

Bihać: Migranti i izbjeglice na pomoći Crvenog križa
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:18 0:00

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG