Dostupni linkovi

Dogovorene lokacije za smještaj migranata u Bosanskoj Krajini


Migranti su u srijedu preseljeni u hotel Sedra
Migranti su u srijedu preseljeni u hotel Sedra

Ministar sigurnosti BiH Dragan Mektić izjavio je u četvrtak da su konačno s lokalnim zajednicama i predstavnicima međunarodnih institucija dogovorene lokacije za prihvat migranata na području Unsko sanskog kantona (USK).

On je nakon sastanka Operativnog štaba za pitanja migracija u BiH rekao da je za prihvat migranata određeno mjesto Lipe na području općine Bosanski Petrovac, dok će se kao privremeno rješenje do osposobljavanja tog centra, koristiti i zgrada Agrokomerca u Velikoj Kladuši.

Mekić je istakao da će time u potpunosti biti rasterećen grad Bihać u kojem se trenutno nalazi najveći broj migranata.

Ministar je naveo i da je u srijedu počelo smještanje porodica i maloljetnika bez pratnje u hotel Sedra kod Cazina, te da je dio migranata prošle sedmice iz Bihaća izmješten u Azilantski centar kod Trnova, a osobe koje su ugrožavale sigurnost na području USK-a smještene su u Imigracioni centar u Lukavici.

Smještaj za najugroženije migrante u 'Sedri'
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:57 0:00

Saopštio je i da su se stekli preduslovi i osigurana finansijska sredstva za početak opremanja lokacije Ušivak kod Hadžića, gdje će se također smjestiti migranti koji se nalaze na području Sarajevskog kantona.

U Operativnom štabu razmatrali su i kako pojačati nadzor i kontrolu istočne granice BiH kako bi se spriječili nelegalni ulasci migranata s područja Srbije i Crne Gore.

Od početka godine registrovano je 9.326 migranata i procjenjuje se da se oko 3.000 trenutno nalazi u BiH, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.

XS
SM
MD
LG