Dostupni linkovi

Borrell pozdravio Kurtijevo i Vučićevo usvajanje Deklaracije o nestalim osobama


Josep Borrell
Josep Borrell

Šef diplomatije Evropske unije Josep Borrell pozdravio je usvajanje Deklaracije o nestalim osobama koju su na sastanku 2. maja 2023. usvojili predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Albin Kurti.

"Predsednik Srbije Aleksandar Vučić i kosovski premijer Albin Kurti danas su, u okviru posredovanja EU, potvrdili važnost rješavanja sudbine preostalih nestalih osoba, kako bi se okončala patnja njihovih najmilijih i podstaklo trajno pomirenje i mir", stoji u Borellovoj izjavi.

"Obje strane su prepoznale pitanje nestalih osoba kao humanitarno i istakle hitnu potrebu za dodatnim zajedničkim naporima na ublažavanju situacije pogođenih porodica i šire zajednice", navodi se u izjavi Borrella.

Dodao je i da su se uključene strane obvezale da će operativne detalje dogovoriti na narednom sastanku u okviru dijaloga o normalizaciji odnosa na nivou glavnih pregovarača.

Ovo je bio prvi sastanak lidera nakon susreta u Ohridu gde su se 18. marta, usaglasili oko aneksa primene dogovora o putu ka normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, šef EU diplomatije Josep Borrell i premijer Kosova Albin Kurti na sastanku u Briselu 2. maja 2023.
Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić, specijalni predstavnik EU za dijalog Miroslav Lajčak, šef EU diplomatije Josep Borrell i premijer Kosova Albin Kurti na sastanku u Briselu 2. maja 2023.

Borrell je podsjetio i da je od 6.065 predmeta nestalih u periodu od 1. januara 1998. pa do 31. decembra 2000. njih 1621 ostalo neriješeno.

“Više od dvadeset godina nakon toga, njihove porodice nastavljaju da žive sa tugom, bez znanja gdje se nalaze njihovi najmiliji. Porodice imaju pravo da znaju sudbinu svojih porodica kao i društvo u cjelini", stoji u Borrelovoj izjavi.

Rekao je i da rješavanje pitanja nestalih osoba nije samo humanitarna obaveza već i "ključni faktor za pomirenje i povjerenje među ljudima”.

"Postalo je hitno da se osigura da se proces identifikacije mjesta na kojima su pokopani završi što je prije moguće. Sjećanja blijede, a pojedince, mjesta i događaje je teže istražiti."

Između ostalog u Deklaraciji je dogovoreno da će strane blisko sarađivati na identifikaciji grobnih mjesta, da će osigurati potpuni pristup pouzdanim i tačnim informacijama koje pomažu u lociranju i identifikaciji preostalih nestalih osoba unutar vremenskog okvira od 1. januara 1998. do 31. decembra 2000. godine. Cijeli tekst Deklaracije možete pronaći ovdje.

Operativni detalji Deklaracije će biti dogovoreni na sljedećem sastanku dijaloga o normalizaciji odnosa uz posredovanje EU.

Pored Deklaracije o nestalim osobama na sastanku u Briselu druga tema susreta se odnosi na proces formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom na Kosovu.

XS
SM
MD
LG