Dostupni linkovi

Borrell pozvao Vučića i Kurtija da se vrate dijalogu


Premijer Kosova Albin Kurti (L) predsjednik Srbije Aleksandar Vučić
Premijer Kosova Albin Kurti (L) predsjednik Srbije Aleksandar Vučić

Šef evropske diplomatije Josep Borrell (Žozep Borelj) je obavio telefonski razgovor sa predsednikom Srbije, Aleksnadrom Vučiċem i premijerom Kosova, Albinom Kurtijem (Aljbin), potvrdio je portarol Evropske unije (EU), Peter Stano.

Prema Stanovim rečima, do ovog razgovora je došlo nakon poslednjih tenzija na severu Kosova koje su nastale prilikom akcije kosovske policije.

Policija i carina Kosova provodili su 13. oktobra akciju protiv krijumčarenja u regionu Prištine, Peći, na zapadu Kosova, kao i Južne Mitrovice i Sjeverne Mitrovice.

Ali, akcija je naišla na protivljenje u Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu, dvije od četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova. Tu je došlo do sukoba, a policija je upotrijebila i suzavac kako bi rastjerala demonstrante.

Borrell se nalazi na zvaničnoj poseti Washingtonu, odakle je i obavio telefonski razgovor sa srpskim predsednikom i kosvskim premijerom.

"On (Borrell) je tokom razgovora ponovio potrebu da oni (Vučiċ i Kurti) dođu u Brisel da razgovaraju u okviru dijaloga, da unaprede dijalog i postignu napredak kako bi se izbegle situacije kakve smo nedavno videli između Kosova i Srbije”, naveo je Stano.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell se prilikom posete američkoj prestonici sastao i sa držvanim sekretarom Anthony Blinkenom (Entoni). Obe strane su potvrdile da je na sastanku razgovarano o prilikama na Zapadnom Balkanu i posebno se razgovaralo o dijalogu o normalizaciji odnosa izmedju Srbije i Kosova.

U saoštenju koje je izdao Borrellov kabinet se navodi da su sagovornici iz Brisela i Washingtona podvukli značaj dijaloga uz posredovanje EU u rešavanju pitanja vezanih za sveobuhvatnu normalizaciju odnosa između Srbije i Kosova i, „pozivajući se na nedavna dešavanja, istakli potrebu za deeskalacijom i ponovnim angažovanjem u pregovorima”.

XS
SM
MD
LG