Dostupni linkovi

SAD pozivaju na smirenost na Kosovu


Blokirane ulice u Sjevernoj Mitrovici, 13, oktobar 2021.
Blokirane ulice u Sjevernoj Mitrovici, 13, oktobar 2021.

Sjedinjene Američke Države pozivaju na smirenost kao odgovor na današnje događaje na Kosovu.

"Nastavit ćemo raditi s partnerima iz Evropske unije i NATO saveza kako bismo pomogli svim stranama da održe napredak u normalizaciji odnosa i smanjenju tenzija”, naveo je glasnogovornik State Departmenta za Radio Slobodna Evropa.

Osim toga, ranije su iz NATO-a je rekli da "kosovska policija vodi operaciju sprovođenja zakona širom Kosova”.

Zvaničnik NATO saveza je za RSE potvrdio da je misija KFOR u stalnoj komunikaciji sa svim relevantnim institucijama na Kosovu i sa predstavnicima međunarodne zajednice.

Naime, danas su na Kosovu policija i carina provodili akciju protiv krijumčarenja u regionu Prištine, Peći, na zapadu Kosova, kao i Južne Mitrovice i Sjeverne Mitrovice.

Ali, akcija je naišla na protivljenje u Sjevernoj Mitrovici i Zvečanu, dvije od četiri opštine sa većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova. Tu je došlo do sukoba, a policija je upotrijebila i suzavac kako bi rastjerala demonstrante.

Ministar unutrašnjih poslova Kosova Xhelal Svecla je istakao da je akcija bila usmjerena protiv krijumčarenja robe i utaje poreza, te da su kosovske vlasti posvećene stabilnoj i funkcionalnoj zemlji i da niko ne može da bude iznad zakona.

Premijer Kosova Albin Kurti rekao je da su ovim policijskim radnjama prethodile intenzivne istrage i da su po nalogu i koordinirane sa nadležnim tužilaštvima i sudovima.

"Zaplijenjena je roba i drugi dokazi koji predstavljaju i materijalne dokaze", rekao je Kurti.

Pored toga, predsjednik Srbije Aleksandar Vučić je u Raškoj na jugu Srbije, održao sastanak sa političkim predstavnicima Srba sa Kosova.

Sastanak se održao u lokalnoj kasarni, a među prisutnima su bili funkcioneri političke partije Srba sa sjevera Kosova, Srpske liste, ali i predstavnici Vojske Srbije.

Također, grupa demonstranata onemogućila je rad ekipi RSE u Rudaru kod Zvečana.

XS
SM
MD
LG