Dostupni linkovi

Borrell: Sankcije SAD važan korak protiv organizovanog kriminala na Z. Balkanu


Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell (Žozep Borelj)
Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell (Žozep Borelj)

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell (Žozep Borelj) ocenio je „važnim korakom protiv organizovanog kriminala na Zapadnom Balkanu” odluku Sjedinjenih Američkih Država (SAD) da na listu sankcija stavi više osoba iz severa Kosova, uključujuċi i vodeċe ličnosti iz Srpske liste.

„Razbijanje transnacionalnih kriminalnih mreža doprinosi bezbednosti, stabilnosti i unapređuje vladavinu prava u čitavom regionu. EU je u potpunosti angažovana na ostvarivanju ovog zajedničkog cilja”, objavio je na Twitteru, Borrell.

Inače Američko ministarstvo finansija stavilo je na listu sankcija potpredsednika Srpske liste, vodeće srpske partije na Kosovu, Milana Radoičića, biznismena sa severa Kosova Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka i još deset sa njima povezanih osoba.

Odluka je doneta na osnovu izvršne uredbe predsednika SAD Joe Bidena 13818 – koja predstavlja primenu globalnog zakona Magnitsky za odgovornost zbog kršenja ljudskih prava. Zakon se odnosi na sankcije odgovornima za korupciju i ozbiljna kršenja ljudskih prava.

Zvonko i Žarko Veselinović, Milan Radoičić, Željko Bojić i Marko Rosić označeni su da pripadaju koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom, navodi se u saopštenju objavljenom na sajtu Ministarstva finansija SAD.

Kosovski lideri su podravili odluku SAD. Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je ocenio da "ova grupa je najbolji dokaz da je kriminal na severu Kosova svakodnevna realnost koja krši vladavinu prava, slobodu i dobrobit građana".

Predsednica Kosova Vjosa Osmani navela je da su kosovske institucije u potpunosti posvećene vladavini zakona i da će sarađivati sa SAD kako bi osigurale da region ne postane utočište za kriminalne grupe.

Reagujući na sankcije SAD protiv Radoičića i Veselinovića, predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 8. decembra da će, ukoliko protiv njih postoje ozbiljne optužbe, državni organi to ispitati.

Srpska lista, čiji je Milan Radoičić potpredsednik, je uz podršku Beograda na lokalnim izborima na Kosovu 2017. godine osvojila vlast u svim opštinama sa srpskom većinom.

XS
SM
MD
LG