Dostupni linkovi

Kurti i Osmani podržali sankcije SAD Veselinoviću i ostalima


"Ova grupa je najbolji dokaz da je kriminal na severu Kosova svakodnevna realnost", napisao je premijer Kosova na Facebook-u
"Ova grupa je najbolji dokaz da je kriminal na severu Kosova svakodnevna realnost", napisao je premijer Kosova na Facebook-u

Premijer Kosova Aljbin (Albin) Kurti je pozdravio odluku SAD da se uvedu sankcije Zvonku Veselinoviću i "organizovanoj kriminalnoj grupi koja deluje na severu Kosova".

Američko ministarstvo finansija stavilo je na listu sankcija potpredsednika Srpske liste, vodeće srpske partije na Kosovu, Milana Radoičića, biznismena sa severa Kosova Zvonka Veselinovića, njegovog brata Žarka i još deset sa njima povezanih osoba.

Braća Veselinović, Milan Radoičić, Željko Bojić i Marko Rosić označeni su da pripadaju koruptivnim mrežama povezanim sa međunarodnim organizovanim kriminalom.

"Odgovorni za trgovinu robom, novcem, narkoticima i oružjem između Kosova i Srbije, ova grupa je najbolji dokaz da je kriminal na severu Kosova svakodnevna realnost koja krši vladavinu prava, slobodu i dobrobit građana", napisao je Kurti na svom Facebook nalogu.

Dodao je da ovom odlukom SAD daju legitimitet akciji Policije Kosova u opštinama na severu, gde živi većinsko srpsko stanovništvo, protiv krijumčarenja robe.

"Organizovani kriminal je pretnja nacionalnoj bezbednosti. Vlada Kosova ima za cilj borbu protiv organizovanog kriminala i korupcije", poručio je kosovski premijer.


Prethodno se oglasila i predsednica Kosova Vjosa Osmani uz navode da je su kosovske institucije u potpunosti posvećene vladavini zakona i da će sarađivati sa SAD kako bi osigurale da region ne postane utočište za kriminalne grupe.

Američki državni sekretar Antony Blinken saopštio je da su sankcije, koje su uz Srbe sa Kosova, uvedene protiv pojedinaca i entiteta iz nekoliko zemalja Evrope, u skladu sa ciljevima Samita za demokratiju, koji se održava ove nedelje u Vašingtonu.

"U američkoj strategiji za borbu protiv korupcije, objavljenoj 6. decembra, ističe se da je odgovor na spregu korupcije, kriminala i drugih ilegalnih aktivnosti – prioritet za nacionalnu bezbednost", poručio je Blinken.

U saopštenju američkog državnog sekretara dodaje se da je međunarodni organizovani kriminal destabilizujući, te da su takve grupe često u dosluhu da vlastima da bi se zaštitile od pravnog gonjenja.

XS
SM
MD
LG