Dostupni linkovi

Borrell obaveštava ministre EU o ishodu sastanka u Ohridu


Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell
Visoki predstavnik Evropske unije za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Josep Borrell (Žozep Borelj) obavestiće ministre inostranih poslova država članica EU o ishodu ohridskog susreta gde su se Srbija i Kosovo složili oko implementacionog plana sporazuma u putu ka nomalizaciji odnosa.

"Što se tiče Kosova i Srbije, imali smo dug razgovor o finalizaciji dogovora koji će biti posmatran kao integralni deo evropskog puta za obe strane. Biće deo pregovaračkog poglavlja, poglavlja 35 u pregovorima sa Srbijom i biće uključen u dokument o normalizaciji i u zahteve od Kosova. To je sada dakle obaveza i mi ćemo pažljivo pratiti implementaciju. Obe strane su se saglasile i obavezale da će to da urade i hajde sada da pažljivo posmatramo kako će se to odvijati", izjavio je Borrell uoči početka ministarskog sastanka.

Na kraju maratonskog sastanka koji je održan u Ohridu, predsednik Srbije, Aleksandra Vučić i premijer Kosova Albin (Aljbin)Kurti su se saglasili da hitno prihvate Deklaraciju o nestalim licima, kako je dogovoreno u okviru dijaloga uz posredovanje EU.

Kosovo se obavezalo da započne obezbeđivanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa prethodnim sporazumima iz dijaloga.

Lideri su se dogovorili takođe da u roku od 30 dana uspostave Zajednički odbor za praćenje, kojim predsedava EU. Ovaj odbor nadgledaće sprovođenje odredbi.
Aneks dogovoren u Ohridu predviđa i organizovanje donatorske konferencije u roku od 150 dana kako bi se uspostavio investicioni i finansijski paket pomoći za Kosovo i Srbiju.

Na kraju, Srbija i Kosovo su se složili da neće blokirati primenu nijednog člana.
Dogovor međutim lideri nisu potpisali jer je to odbio predsednik Srbije.
Bez obzira na to, postizanje dogovora su pozdravili EU i Sjedinjene Američke Države.

XS
SM
MD
LG