Dostupni linkovi

Borrell: Zaustaviti nasilne incidente na severu Kosova


U kontaktu smo sa Beogradom i Prištinom: Žozep Borelj
U kontaktu smo sa Beogradom i Prištinom: Žozep Borelj

Nasilni incidenti na severu Kosova trebaju se odmah zasutaviti, objavio je visoki predstavnik Evropske unije za vanjsku politiku Žozep Borelj (Josep Borrell) povodom nemira u tom delu zemlje zbog akcije Policije Kosova protiv krijumčarenja robe.

"Jednostrane i nekoordinisane radnje koje ugrožavaju stabilnost su neprihvatljive. Sva otvorena pitanja moraju se rešavati kroz Dijalog uz posredovanje EU. U kontaktu smo sa Beogradom i Prištinom", objavio je Borelj na Tviter nalogu.

Šest policajaca zadobilo je telesne povrede, šest stanovnika Severne Mitrovice zatražilo je lekarsku pomoć, a osam osoba je uhapšeno i sprovedeno u policijske stanice. Ovo je epilog akcije protiv krijumčarenja kosovske policije i carine, koja je naišla na protivljenje u Severnoj Mitrovici i Zvečanu.

Akcija protiv krijumčarenja odvijala se u regionu Prištine, Peći, Južne Mitrovice i Severne Mitrovice.

Premijer Kosova Aljbin Kurti rekao je da su ovim policijskim radnjama prethodile intenzivne istrage i da su po nalogu i koordinirane sa nadležnim tužilaštvima i sudovima.

"Zaplenjena je roba i drugi dokazi koji predstavljaju i materijalne dokaze", rekao je Kurti. Dodao je da će se "boriti i spriječiti krijumčarenje".

Premijerka Srbije Ana Bernabić pozvala je međunarodnu zajednicu da reaguje na postupak kosovskih vlasti.

"Pozivam međunarodnu zajednicu, NATO i KFOR, da hitno reagiraju i zaustave (premijera Kosova) Albina Kurtija. Situacija je više nego dramatična i ovo je posljednji trenutak u kojem je potrebna jasna reakcija za zaustavljanje lude politike. Ova vrsta ponašanja su prešla svaku meru i dovodi nas do ruba haosa ", rekla je Bernabić u saopštenju za javnost.

U međuvremenu, predsednik Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se u Raški sastati sa predstavnicima Srbije sa Kosova. Raška je grad u Srbiji u blizini granice sa Kosovom, odnosno u blizini graničnog prelaza Jarinje.

XS
SM
MD
LG