Dostupni linkovi

EU spremna da sa Zapadnim Balkanom rešava štetne posledice rata u Ukrajini


Borelj sa liderima Zapadnog Balkana o Ukrajini i Rusiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:02:19 0:00

Borelj sa liderima Zapadnog Balkana o Ukrajini i Rusiji

Visoki predstavnik Evropske unije (EU) za zajedničku spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj (Josep Borrell) je poručio da EU i partneri sa Zapadnog Balkana mogu zajedno da se pozabave štetnim posledicama rata u Ukrajini.

To se odnosi na na cene hrane i energenata i na regionalnu i globalnu stabilnost, rekao je Borelj tokom neformalne večere sa liderima iz Zapadnog Balkana u sredu uveče (11. maja) u Briselu.

Na susretu je analiziran globalni i regionalni uticaj ruskog ilegalnog i ničim izazvanog rata protiv Ukrajine i njenog naroda, navedeno je u saopštenju Evropske službe za spoljnu akciju (EEAS) u četvrtak, jutro nakon susreta.

"Visoki predstavnik je informisao o odgovoru EU u podršci Ukrajini, uključujući restriktivne mere EU koje imaju za cilj ograničavanje sposobnosti Kremlja da finansira rat. On je ponovio važnost usklađivanja zajedničke spoljne i bezbednosne politike kao centralnog elementa evropskog puta", navodi se u saopštenju.

Saopšteno je i da je šef evropske diplomatije pozdravio punu podršku partnera sa Zapadnog Balkana u Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija (UN) za rezolucije u vezi sa agresijom Rusije na Ukrajinu.

Takođe se dodaje da su lideri regiona potvrdili svoju stratešku posvećenost evropskim integracijama i podršku regionalnoj saradnji.

Na neformalnoj večeri koja je postala godišnja tradicija bili su predsednik Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Crne Gore Milo Đukanović, premijer Albanije Edi Rama, premijer Severne Makedonije Dimitar Kovačevski, član Predsedništva BiH Milorad Dodik, kao i potpredsednice Vlade i ministarka inostranih poslova Kosova Donika Gervalla-Schwartz.

Na večeri je takođe bio i evropski komesar za proširenje Oliver Varhelyi (Varhelji).

EEAS je potvrdio da će angažman EU vezan za Zapadni Balkan biti nastavljen u ponedeljak, 16. maja, na sednici Saveta za spoljne poslove na kojoj će ministar spoljnih poslova EU imati uvodno izlaganje za diskusiju o situaciji u regionu.

Ovom susretu će prisustvovati ministri inostranih poslova iz država regiona, koji će sa evropskim kolegama imati neformalnu razmenu mišljenja.

XS
SM
MD
LG