Dostupni linkovi

Krišto: Ne treba plaćati RTV pretplatu


Borjana Krišto
Borjana Krišto

Zamjenica predsjedatelja Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Borjana Krišto izjavila je danas kako ostaje pri svom mišljenju da Hrvati u BiH ne trebaju plaćati RTV pretplatu, sve dok se "pitanje javnih emitera u BiH sustavno ne riješi".

Krišto je ovo izjavila na seminaru "Nezavisnost i nepristranost medija", kojeg je u Sarajevu organizirala Parlamentarna skupština Vijeća Europe u suradnji sa Parlamentarnom skupštinom BiH.

Krišto je kazala da je to njeno mišljenje i da za to ima pravo, naglašavajući kako njenu izjavu pojedini mediji stalno zloupotrebljavaju.

"Svaki parlamentarac ima pravo na svoje mišljenje i na svoj stav, isto kao što poštujemo pravo medija na izražavanje", kazala je Krišto.

Na novinarsko pitanje koji je sljedeći korak koji će Parlamentarna skupština BiH poduzeti u pogledu rješavanja pozicije javnih emitera koji se nalaze pred gašenjem, Krišto je odgovorila:

"Hrvatska demokratska zajednica i Hrvatski narodni sabor su izradili prijedlog rješenja u legislativnom smislu, koji podrazumijeva cjelovito reformiranje javnog RTV sustava. Ono što danas imamo nije potrebno ni BiH, a ni okruženju."

Temelj demokratije - stabilan javni RTV sustav

Na seminaru se također raspravljalo o poziciji javnih emitera u BiH, pravnom okviru za osiguravanje transparentnosti i pluralizma medija, te ulozi regulacijskih tijela u demokratskim društvima.

Član Delegacije Parlamentarne skupštine BiH pri Parlamentarnoj skupštini Vijeća Europe Senad Šepić naglasio je kako je u ovom trenutku tema javnih emitara u BiH najvažnija.

"U ovom momentu nam je pitanje pozicije javnih emitera u BiH jako važno i vjerujem da ćemo danas kroz ovaj seminar dobiti najbolje prakse i iskustva, koja će nam pomoći da mi ovo pitanje riješimo", istakao je Šepić.

Predsjednica Podkomiteta Parlamentarne skupštine Vijeća Europe za medije i informacijsko društvo Gülsün Bilgehan kazala je kako je stabilan javni RTV sustav temelj svakog demoratskog društva.

"U više zemalja svjedoci smo da dolazi do ekonomskih i političkih pritisaka na djelatnike medija. Oni ih tjeraju na samocenzuru. No, uprkos tome, mi smo svjesni da još uvijek ima hrabrih novinara, koji obavljaju svoj posao kako treba", naglasila je Bilgehan.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG