Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tadić na Kosovu uz saglasnost UNMIK-a


Tadić na Kosovu

Predsednik Srbije Boris Tadić boravio je u poseti Kosovu, na Veliki Petak. U Tadićevom kabinetu je rečeno da od vlasti u Prištini nije tražena bilo kakva dozvola za dolazak, dok iz kabineta premijera Kosova Hašima Tačija tvrde kako je Tači odlučio da dozvolu Tadićevu posetu, kao privatnu posetu, verske prirode.

Predsednik Srbije Boris Tadić izjavio je danas da je došao na Kosovo da vladiki Teodosiju i vernicima čestita uskršnje praznike i da uputi poruku mira, kako Srbima, tako i Albancima.

"Moja poruka danas u Visokim Dečanima jeste poruka mira, mira za Srbe i mira za Albance koji žive na Kosovu u našoj Srbiji, poruka mira, jer bez mira ne možemo obezbediti pristojan život. Bez verovanja u mir ne možemo normalno živeti.
Ovo je dan kada ne treba da bude gneva, ne treba da bude mržnje. Ovo je dan u predvečerje velikog hrišćanskog praznika Uskrsa. Stoga bi i vladiki Teodosiju, bratiji Manastira Visoki Dečani, svom monaštvu i sveštenstvu na Kosovu u Srbiji, gde god da žive naši ljudi i naši vernici, poželeo srećne uskršnje praznike.“

Tadićeva poseta Kosova je praćena oštrim merama obezbeđenja. Predsednik Srbije je do Manastira, koji se nalazi u blizini Dečana, na oko 100 kilomatara zapadno od Prištine, došao helikopterom Kfora.

I dok u kabinetu predsednika Srbije ističu da nisu tražili dozvolu za dolazak na Kosovo, dotle su iz kabineta premijera Kosova Hašima Tačija medijima dostavili pismo koje je kosovski premijer uputio visokom predstavniku EU na Kosovu Piteru Fejtu, u kojem se navodi da je odlučio da dozvoli da predsednik Srbije Boris Tadić dođe na Kosovo.

U tom pismu Tači informiše Pitera Fejta da je u konsultacijama sa liderima institucija Kosova odlučio da dozvoli da predsednik Tadić uđe na Kosovo, s obzirom da je to privatna poseta verske prirode.

"Pozivajući se na vase pismo od 15. aprila 2009. godine u vezi sa zahtevom da se omogući poseta predsednika Srbije Borisa Tadića Kosovu 17. aprila, da bi posetio Manastir Visoki Dečani povodom pravoslavnog Uskrsa, obaveštavam vas da sam u konsultacijama sa liderima institucija Kosova odlučio da dozvolim ulazak na teritoriju Republike Kosovo 17. aprila predsedniku Srbije Borisu Tadiću”
, navodi se u pismu upućenom visokom predstavniku Piteru Fejtu.

Tači je naveo da je ostvarivanje verskih sloboda garantovano svim međunarodnim konvencijama i dodao da je, imajući u vidu da "Vlada
Kosova ovu posetu smatra u celosti privatnom i verske prirode", odlučio da se predsedniku Srbije omogući ulazak na Kosovo.

Iz Tadićevog kabineta tvrde drugačije


Većem broju srpskih funkcionera u poslednje vreme nije bilo dozvoljeno da uđu na Kosovo, zbog toga što dozvolu za to nisu tražili od Vlade u Prištini nego od međunarodnih zvaničnika. Kako je i odlazak predsednik Srbije Boris Tadic pratila ista mogućnost, predsednik Kordinacionog centra za Kosovo Zvonimir Stević kaže naš program da delegacija Srbije boravi na na Kosovu osnovu zahteva upućenog samo kancelariji UN.

"Javnost je upoznata da je delegacija na čelu sa predsednikom države Srbije stigla u manastir Dečane na današnji veliki praznik Veliki petak za srpsku zajednicu i srpski živalj. Očigledno da te dozvole i ta procedura ulaska zvaničnih delegacija na prostor Kosova i Metohije ne ide željenom dinamikom. S obzirom da je usvojeno šest tačaka u Savetu bezbednosti, mi insistiramo, znači naša zvanična državna politika i dilplomatija, insistiraju na sprovođenju tih šest tačaka. Preme tome, svaki dolazak zvanične delegacije, mi upućujemo zvanične dopise, zvanična akta, pre svaga EULEX-u i UNMIK-u."

Tadić na Kosovu
U kabinetu predsednika Srbije je rečeno da kabinet nije od privremenih kosovskih vlasti u Prištini nije tražena bilo kakva dozvola. S obzirom na to da su zvaničnici Prištine osporavali Tadićevu posetu Kosovu, postavlja se pitanje - čija nadležnost je starija i kome se obratiti. Predsednik Foruma za bezbednost i demokratiju Ninoslav Krstić podseća da važeća Rezolucija 1244 obezbeđuje prijavljivanje bovaka na Kosovu preko UNMIK-a.
"S obzirom da EULEX nije poništio Rezoluciju 1244, prema tome i on mora da radi u skladu sa Rezolucijom 1244 i da je potrebna najava njima – u početku je bilo 48 a kasnije 24 sata. Ne vidim zašto se sada tu stvara problem kada je pravno potpuno jasno, da znači kancelarija naša iz Beograda treba da prijavi boravak određenih ličnosti u određenom vremenu. Ne znam kome to smeta i zašto nekome smeta da uredno prijavi svoj odlazak i boravak. Vrlo često je politika iznad prava, kod nas i ustvari ona kroji pravo i pravdu."

Zvaničnici Kosova već duže vreme osporavaju posete srpskih funkcionera uz obrazloženje da nisu poštovali proceduru ulaska na Kosovo. Tranzicija nivoa vlasti sa UNMIK-a na EULEX je možda samo jedan od razloga zašto se to dešava, uveren je istoričar Nikola Samardžić:

"Zaista ne podržavam zvaničnu politiku Srbije prema Kosovu. Mislim da je ona iracionalna i besmislena. S druge strane, to jedno birokratsko ograničavanje kretanja ne svedoči o demokratskom karakteru kosovske vlasti, niti o sposobnosti misije EULEX-a da zaključi svoj mandat koji je u mnogim aspektima neuspešan, tako da je Tadić to očigledno uspeo da vešto iskoristi u ovom trenutku, jer ništa zapravo ne može da opravda tu vrstu birokratske samovolje u jednom totalnom birokratskom i pravnom haosu koji na Kosovu vlada."


Nedavno su uz obrazloženje da nije ispoštovana procedura ulaska na Kosovo sa adminstrativne granice vraćeni gradonačelnik Beograda, pomoćnik ministra za Kosovo, kao i poslanici Skupštine Srbije, koju su nameravali da u severnom delu održe sednicu odbora.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG