Dostupni linkovi

Suočavanje Borisa Johnsona sa zastupnicima zbog 'partigejta'


Fotografija koju je objavio britanski parlament prikazuje premijera Borisa Johnsona kako prisustvuje postavljanju premijerskih pitanja (PMQ) u Donjem domu u Londonu 19. januara 2022.

Boris Johnson je spreman za najopasnijih 48 sati svog premijerskog mandata, a ogorčeni zastupnici konzervativaca će vidjeti službeni izvještaj o strankama u Downing Streetu koji je sada pokrenuo krivičnu istragu, piše Guardian.

Komesar policije Metropolitana, Cressida Dick, objavila je u utorak da njeni službenici istražuju navode o kršenju zakona u srcu vlade na osnovu dokaza koje je otkrila tokom istrage višeg državnog službenika Sue Grey.

U onome što se činilo kao nagovještaj onoga što je Grey otkrila, Dick je rekao: “Ne očekujem nikakve poteškoće u pribavljanju dokaza koje je … neophodno, proporcionalno i prikladno da dobijemo kako bismo došli do pravih zaključaka” . Oni za koje se utvrdi da su prekršili propise mogli bi biti kažnjeni.

Bivši službenici broj 10 rekli su za Guardian da će policijska istraga otkriti dokaze koji još nisu dostavljeni Grey. Jedan stariji Toryjevac je rekao da je istraga Scotland Yarda bila "drugačija igra s loptom", dodajući: "Zvaničnici koji ne kažu Sue Grey cijelu istinu neće se suzdržati od policije".

Visoki vladin izvor je upozorio da je malo vjerovatno da će biti objavljeno u cjelosti, rekavši: "Ne morate biti pravnik da biste shvatili da, ako je policijska istraga u toku, postoje ograničenja u pogledu onoga što možete objaviti".

Grey je intervjuisala svjedoke i ispitala ključne dokaze, uključujući sigurnosne dnevnike koji pokazuju ko je i kada bio u Downing Streetu. Takođe se smatra da su joj pokazane fotografije stranaka, iako su izvori iz kabineta naglasili da je malo vjerovatno da će one biti uključene u izvještaj.

Podrazumijeva se da je odluka Meta da istraži niz stranaka u Downing Streetu i Whitehallu donesena u nedjelju. Johnson je bio unaprijed obavješten, ali je odlučio da ne kaže svom kabinetu na njihovom nedeljnom sastanku u utorak, ostavljajući im da saznaju kako su se pojavili, što je izazvalo zaprepašćenost.

Upitan zašto ministrima u kabinetu nije rečeno, premijerov portparol je rekao: "Koliko sam shvatio, važno je da se ni u jednom trenutku ne preduhitri policijska izjava o ovoj vrsti pitanja".

Mnogi torijevski zastupnici čekaju Greyeve nalaze prije nego odluče da li da dodaju svoja imena onima koji pozivaju predsjednika Komiteta iz 1922. Grahama Bradyja da izazove izglasavanje nepovjerenja. Jedan viši poslanik je sugerisao da će torijevci vjerovatno donijeti "kolektivnu odluku" kada vide kako će Johnson reagirati.

“One kolege koje su još uvijek na nogama u stvarnom svijetu prepoznat će da ne postoji svijet u kojem je policijska istraga sve osim jako loša”, rekli su i dodali da bi na svakom normalnom radnom mjestu oni koji su pod istragom bili suspendovani umjesto da dolaze raditi normalno.

Bivši ministar u kabinetu sugerisao je da je Brady možda već primio 40 pisama. Prag za pokretanje glasanja o povjerenju je 54. Ako se dostigne, glasanje bi bilo održano za nekoliko dana, a ako bi ga Johnson izgubio, njegova bi premijerska funkcija bila gotova.

Njegov sekretar za štampu insistirao je prošle sedmice da će Johnson biti odlučan u borbi protiv bilo kakvog glasanja o nepovjerenju, umjesto da podnese ostavku. Premijer je u utorak nastavio da zauzima prkosan stav, izvještavajući zastupnike o krizi u Ukrajini i zabavljajući pokolebljive kolege na broju 10.

"Pozdravljam odluku Meta da sprovede sopstvenu istragu jer vjerujem da će to pomoći da se javnosti da jasnoća koja joj je potrebna i da se podvuče crta pod stvarima", rekao je on Donjem domu.

Njegov portparol, upitan da li johonson veruje da je prekršio zakon, rekao je: "Pošteno je reći da ne vjeruje".

U kabinetu, Johnson je pozdravio prednosti Bregzita i pozvao svoje kolege da budu "hrabri" i da "ide dalje i brže u vođenju vladinog reformskog programa".

Jedan bekbencher je rekao da je Johonsonov tim "naporno radio" na pridobijanju zastupnika koji su bili u iskušenju da pozovu na njegovu smJenu, rekavši da su pokušavali da "šarmiraju" bekbenčere.

Drugi je ukazao na "atmosferu zastrašivanja", međutim, nakon serije izvještaja posljednjih dana o žestokoj taktici Johnsonovih bliskih saveznika.

U danu preokreta u Westminsteru, isprva se činilo da će Metova istraga odgoditi objavljivanje Greyovog izvještaja.

Johnsonov glasnogovornik je naknadno sugerirao da bi samo oni aspekti izvještaja koji nisu povezani sa strankama koje istražuje policija mogli biti objavljeni. „Shvatio sam da ona može objaviti one elemente koji nisu predmet daljeg rada“, rekao je on.

Ali kasnije se pokazalo da Met nije imao primjedbi na objavljivanje izvještaja.

Zastupnici Torijevaca postrojili su se da brane premijera tokom hitnog pitanja o istrazi zamjenice lidera laburista Angele Rayner. Konzervativni zastupnik Giles Watling opisao je hitno pitanje kao "neprijatno gubljenje svačijeg vremena", ali je bio primoran da povuče svoje tvrdnje od strane predsjednika, Sir Lindsay Hoylea, koji odlučuje o hitnim pitanjima.

Sir Edward Leigh je rekao: “Kada Evropa stoji na ivici rata i postoji kriza troškova života, možemo li, molim vas, imati osjećaj proporcije u odnosu na to da premijeru daju komad kolača u vlastitoj kancelariji od strane vlastitog osoblja”.

Lider liberalnih demokrata, Ed Davey, kasnije je rekao: „Drugi premijer je pod policijskom istragom. Da ima trunke srama, dao bi ostavku. On misli da je iznad zakona - ali nije. I vrijeme je da ode”.

U ponedjeljak ITV News je izvijestio da se do 30 zaposlenih okupilo u kabinetu u Dauning Streetu u junu 2020. s tortom i hranom za piknik od Marks & Spencer kako bi otpjevali "Sretan rođendan" premijeru i poklonili mu rođendansku tortu. Događaj, koji je broj 10 negirao da je bio zabava, navodno je organizirala njegova supruga Carrie, a nakratko mu je prisustvovala i dizajnerka interijera Lulu Lytle.

U želji da odbrani Johnsona od te optužbe u utorak navečer, jedan od njegovih bliskih povjerenika, ministar Sjeverne Irske Conor Burns, tvrdio je da je premijer "na neki način bio u zasjedi sa tortom".

XS
SM
MD
LG