Dostupni linkovi

Borell spreman za sastanak sa iranskim zvaničnicima


Josep Borell

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu politiku Josep Borrell izjavio je da je spreman da se sastane sa iranskim liderima u Briselu u okviru napora za oživljavanje nuklearnog sporazuma između Teherana i svetskih sila iz 2015. godine.

Borell je ovo izjavio 15. oktobra, dan nakon što je izaslanik Evropske unije Enrique Mora boravio u Teheranu kako bi zatražio tačan datum za nastavak razgovora o sporazumu.

Bivši predsednik Sjedninjenih Američkih Država Donald Trump je 2018. godine jednostrano povukao SAD iz sporazuma i ponovo uveo sankcije Iranu. Kao odgovor, Teheran je postupno odstupao od svojih obaveza iz sporazuma.

Indirektni pregovori o vraćanju sporazumu, posredstvom drugih strana - Britanije, Kine, Francuske, Nemačke i Rusije - počeli su u Beču pre šest meseci, ali su prekinuti u junu nakon izbora novog tvrdokornog iranskog predsednika.

Nakon što se izaslanik EU u Teheranu sastao sa zamenikom ministra spoljnih poslova Irana, to Ministarstvo je saopštilo je da su se strane "složile da nastave dijalog o pitanjima od zajedničkog interesa narednih dana u Briselu".

"Znam da Iranci žele da imaju neku vrstu prethodnih razgovora sa mnom kao koordinatorom i sa nekim članovima odbora", rekao je Borrell novinarima tokom posete Vašingtonu.

"Ne mogu vam reći tačan datum. Spreman sam da ih primim, ako bude potrebno", rekao je Borell, koji se dan ranije sastao sa američkim državnim sekretarom Antony Blinkenom.

"Vreme pritiska", rekao je šef diplomatije EU, dodajući da je nova vlada u Teheranu imala dovoljno vremena.

Američki predsednik Joe Biden, koji je preuzeo dužnost u januaru, izrazio je spremnost da se vrati nuklearnom sporazumu, koji je ograničio iranske nuklearne aktivnosti u zamenu za ublažavanje sankcija.

Teheran insistira da je njegov nuklearni program samo za civilne svrhe. Iranski zvaničnici su u više navrata govorili da su spremni za nastavak razgovora "uskoro", ali datum još nije objavljen.

XS
SM
MD
LG