Dostupni linkovi

Izaslanik EU ide u Iran, traži nastavak nuklearnih pregovora


Iranska zastava u nuklearnoj elektrani Bushehr, 10. novembra 2019. godine
Iranska zastava u nuklearnoj elektrani Bushehr, 10. novembra 2019. godine

Najviši evropski diplomata koji koordinira međunarodne razgovore o oživljavanju nuklearnog sporazuma Irana i velikih sila iz 2015. putuje u Iran 14. oktobra kako bi tražio nastavak nuklearnih pregovora koji su u zastoju zbog promjene vlasti u Iranu.

Enrique Mora je na Twitteru 13. oktobra rekao da će razgovarati o "hitnosti" nastavka nuklearnih pregovora u Beču.

"Ključno je nastaviti razgovore s tačke na kojoj smo stali u junu kako bismo nastavili diplomatski rad", napisao je Mora na Twitteru.

Zamjenik iranskog ministra vanjskih poslova Ali Bagheri Kani, za kojeg se očekuje da će voditi novi iranski pregovarački tim, potvrdio je da će se sastati s Morom.

Morin put u Teheran dolazi usred sve većeg pritiska zemalja Evropske unije i Sjedinjenih Država da se ubrza nastavak pregovora o oživljavanju nuklearnog sporazuma, koji je ograničio osjetljive iranske nuklearne aktivnosti u zamjenu za ublažavanje sankcija.

Teheran je više puta rekao da je spreman za nastavak razgovora "uskoro", ali nisu bili konkretni oko vremenskog okvira. Reuters je citirao diplomate iz Britanije, Francuske i Njemačke koji kažu da se Morina posjeta ne može smatrati "uobičajenim poslovanjem" s obzirom na pogoršanje nuklearne situacije na terenu.

Govoreći 13. oktobra, američki državni sekretar Antony Blinken upozorio je da “vrijeme ističe" da se Iran vrati u okvire sporazuma iz 2015. te da će Washington razmotriti svaku opciju da se nosi s izazovom koji postavlja Teheran.

Razgovori u Beču između Irana i drugih strana u sporazumu- Velike Britanije, Kine, Francuske, Njemačke i Rusije- u prekidu su od izbora u Iranu u junu, kada je na vlast došao tvrdokorni Ebrahim Raisi. Raisi je naglasio potrebu ukidanja sankcija diplomatskim sredstvima, dok raste zabrinutost da bi njegov pregovarački tim mogao postaviti nove zahtjeve. Mora je prisustvovao Raisijevoj inauguraciji u augustu.

XS
SM
MD
LG