Dostupni linkovi

Borelj: Nobel za mir potvrda da je sloboda izražavanja preduslov demokratije


Maria Ressa i Dmitrij Muratova, dobitnici Nobelove nagrade za mir
Maria Ressa i Dmitrij Muratova, dobitnici Nobelove nagrade za mir

Visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednost Žozep Borelj pozdravio je odluku norveškog Nobelovog komiteta da ovogodišnju nagradu za mir dodeli novinarima, rekavši da je to potvrda da je sloboda izražavanja preduslov demokratije i trajnog mira širom sveta.

Nobelova nagrada za mir dodeljena je novinarima Mariji Resi sa Filipina i Dimitriju Muratovu iz Rusije za njihovu borbu za slobodu izražavanja u svojim zemljama, objavio je Norveški Nobelov komitet.


"Maria Resa se nije ustručavala da pokaže svoju posvećenost činjenicama kao osnovi za istinu i poverenje u demokratiju", naveo je Borelj u pisanoj izjavi, prenosi Evropska služba za spoljne poslove (EEAS).

Dodao je da je njena istrajnost uprkos brojnim preprekama inspiracija za sve koji veruju u slobodno i nezavisno novinarstvo.

Borelj je istakao da Muratov decenijama brani slobodu medija i izražavanja te da je ova nagrada priznanje za njegovu hrabrost i posvećenost svih nezavisnih ruskih novinara, koji nastavljaju da rade pod neprestanim pritiskom.

"Nezavisno novinarstvo, uključujući istraživačko novinarstvo, jedno je od najjačih oruđa koje naše demokratije poseduju kako bi pozvale vlade na odgovornost, nadgledale demokratske procese, suprotstavile se dezinformacijama, zloupotrebi moći, kršenju ljudskih prava i korupciji", zaključio je Borelj.

Resa (58) je 2012. suosnivač informativnog vebsajta Rapler (Rappler) koji je usmerio kritičnu pažnju na kontroverznu kampanju protiv droge režima filipinskog predsednika Rodriga Dutertea, naveo je Nobelov komitet.

Ona i Rapler su takođe "dokumentovali kako se društveni mediji koriste da šire lažne vesti, uznemiruju protivnike i manipulišu javnim diskursom".

Muratov je jedan od osnivača nezavisnog ruskog lista Nova Gazeta 1993.

"Nova Gazeta je najnezavisniji list u Rusiji danas, sa osnovnim kritičnim stavom prema vlasti", saopštio je Nobelov komitet.

XS
SM
MD
LG