Dostupni linkovi

Borelj: EU čekaju teški trenuci sa Rusijom


Šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell).

Evropska unija treba da se pripremi za "teške trenutke" sa Rusijom čije vlasti su izgleda "namerno" izabrale jačanje tenzija sa Zapadom, upozorio je u sredu šef evropske diplomatije Žozep Borelj (Josep Borrell).

"Ne možemo isključiti nastavak ovog trenda i da dostižemo još opasniji nivo pogoršanja“, rekao je Borelj u obraćanju na plenarnoj sednici Evropskog parlamenta u Briselu.

"Mislim da treba da se pripremimo na dugi i težak period u našim odnosima sa Rusijom", istakao je šef evropske diplomatije.

Borelj je dodao da su ruske vlasti izgleda izabrale "da namerno jačaju tenzije sa Zapadom".

Za Borela raspoređivanje vojske na granici sa Ukrajinom, situacija sa opozicionarom Aleksejom Navaljnim i diplomatska kriza sa Češkom predstavljaju zabrinjavajuće događaje.

On je pozvao Rusiju da "prestane sa provokacijama" i konstatovao da za sada Rusija nije pokazala "ni najmanju nameru da okonča sukob u Ukrajini ni da prihvati njen teritorijalni integritet".

"Ruske trupe su počele povlačenje, ali one su ostale dugo", rekao je visoki predstavnik EU za spoljnu politiku i bezbednosti, navodeći da je 100 hiljada vojnika učestvovalo u tim operacijama na granici sa Ukrajinom i u zonama pod kontrolom proruskih separatista konstatujući da su takve akcije "neprihvatljive".

"Ne želimo da ohrabrujemo eskalaciju ali nećemo prihvatiti taktike zastrašivanja i treba da delujemo ako se to dogodi. Treba da definišemo modus vivendi kojim će se izbeći stalna konfrontacija sa susedom koji je izgleda rešio da se ponaša kao da smo suparnici", rekao je Borelj.

Njegovi komentari su na tragu sve učestalijih kritika Zapada na račun Moskve zbog gomilanja trupa na granici sa Ukrajinom, pogoršanja zdravstvenog stanja opozicionog lidera Alekseja Navaljnog i diplomatskog spora sa Češkom, podseća Frans press.

Borelj – koji je konstatovao da su ponude za saradnju odbijene tokom, kako su konstatovali svetski mediji, po njegva ponižavajućeg prijema u Moskvi u februaru - rekao je da je sveukupna putanja odnosa Evropske Unije sa Kremljem krenula nizbrdo.

Čini se da su tenzije blago popustile na dva fronta nakon što je Rusija saopštila da povlači snage raspoređene u blizini ukrajinske granice zbog, kako je navela manevara, i prebacila Navaljnog u bolnicu, navodi Frans press.

Međutim, Kremlj je burno reagovao na optužbe vlasti u Pragu da ruska obaveštajna služba stoji iza smrtonosne eksplozije u Češkoj Republici 2014. godine proteravši u sredu sedam diplomata iz EU.

Taj potez usledio je nakon koordinisanog uklanjanja osoblja ruske ambasade u nekim evropskim prestonicama zbog međusobnog proterivanja diplomata između Praga i Moskve.

XS
SM
MD
LG