Dostupni linkovi

Borba protiv organizovanog kriminala prioritet za tužilaštva


Ilustracija
U izveštaju o radu javnih tužilaštva Kosova za 2010. godinu, za organizovani kriminal na Kosovu je bilo optuženo 288 lica. Rad je započet na 44 posto ovih slučajeva, dok oko 60 posto čine slučajevi koji su ostali nerešeni od ranije.

Upoređujući nerešene slučajeve na kraju izveštajnog perioda za ovo krivično delo sa onima na kraju 2009. godine, broj nerešenih slučajeva se smanjio za 37 posto.

U izveštaju se navodi da je 77 posto slučajeva organizovanog kriminala okončano istražnim postupkom, i stoga su veoma komplikovani.

Borba protiv korupcije i organizovanog kriminala predstavlja prioritet za kosovska tužilaštva, ali predstavnici nadležnih institucija tokom objavljivanja izveštaja nisu mnogo govorili o rezultatima borbe protiv ovih pojava.

Glavni tužilac Kosova Ismet Kabashi kazao je da u kosovskim tužilaštvima postoje specijalizovani tužioci koji se bave organizovanim kriminalom i korupcijom, ali nije naveo podatke o rešenim slučajevima koji se odnose na korupciju.

„Određen je koordinator koji poseduje sve informacije o slučajevima korupcije, ali samo prošlog meseca u Prištini je podignuto 38 optužnica za korupciju“, navodi on.

Kabashi je dodao da su tužilaštva Kosova 2010. godine, iako su radile sa samo 64 posto potrebnih tužilaca, uspešno su završila većinu poslova oko predmeta.

Koraci za poboljšanje vladavine zakona

Glavni tužilac EULEX-a Johan Van Vreeswijk kazao je da je važno da država uloži više u poboljšanje rada tužilaštva, što i dalje predstavlja izazov. On je naglasio potrebu za imenovanjem 49 opštinskih i 26 okružnih tužilaca - što je po njemu broj ljudi koji trenutno nedostaje ovim institucijama.
Johan Van Vreeswijk


„Ukoliko država uloži novac u tužilaštva, onda može da traži rezultate“, kazao je on.

Zamenik premijera Kosova i ministar pravde, Hajredin Kuqi, naglasio je posvećenost institucija sprovođenju vladavine zakona na Kosovu, dodajući da su već poduzete inicijative kako bi došlo do poboljšanja u toj oblasti. Jedna od njih je i formiranje konsultativnog saveta za pravdu.

„Ovaj savet bi obuhvatio predstavnike izvršnih sudskih organa, kao i one iz tužilaštva, zatim predstavnike međunarodne zajednice i civilnog stanovništva“, kazao je on.

U međuvremenu, predsednica Republike Kosova Atifete Jahjaga je nakon sastanka sa glavnim državnim tužiocem kazala da je rad tužilaštva važan za vladavinu zakona, kao i povratak poverenja građana Kosova u institucije pravde.

Ona je dodala da će borba protiv kriminala omogućiti građanima jedan mirniji i sigurniji život.
XS
SM
MD
LG