Dostupni linkovi

Lov na birače preko pitanja nezavisnosti Crne Gore


Institucije Crne Gore, ilustracija
Institucije Crne Gore, ilustracija
Kao i uoči svakog izbornog ciklusa u Crnoj Gori, i u susret oktobarskih parlamentarnih izbora aktuelizuju se patriotske teme koje nezaobilazno uključuju i pitanje opstanka države koja je svoju samostalnost, nakon 88 godina, obnovila u maju 2006.

Kako je za podgorički Radio Antena M izjavio visoki funkcioner vladajuće DPS Miodrag Vuković, opasnost da opozicija podrije temelje države i vrati je u predreferendumsko stanje nikada nije bila veća.

"Ovi su izbori pitanje opstanka države. Na ovim izborima će biti utakmica projekata da li ili ne revidirati referendumsku volju građana, da li ili ne mijenjati ustavne osnove države, da li ili ne nastaviti ono što je uspješno rađeno prethodnih godina od strane samostalne države Crne Gore ili to prepustiti nekome drugome da radi u naše ime, pristati da ponovo budemo izdržavani, vođeni, da ponovo neko drugi odlučuje o nama", kaže Vuković.

Veći dio crnogorske opozicije, koji je na referendumu bio za opstanak zajedničke države sa Srbijom i koji se dugo nije mirio sa simbolima i znamenjima nove države, dugo je nosio epitet prosrpske.

Njoj pripada Nova srpska demokratija, sada članica noformiranog opoziconog saveza Demokratski front.

Zamjenik predsjednika Nove Goran Danilović priznaje kako je državnost Crne Gore ugrožena ali, kako ističe, ne od opozicije već upravo od same vlasti.

Goran Danilović
Goran Danilović
"Zaista su ovi izbori borba za opstanak države Crne Gore. Ali država Crna Gora nije ugrožena od opozicije ili bilo koje regionalne ili globalne apsiracije na našu teritoriju, nego je ugrožavaju organizovani kriminal, korupcija i nesposobna vlast u Crnoj Gori. Demokratski front će to raskrinkati kao temu, Demokratski front je i svojom simbolikom poručio da želi Crnu Goru da sačuva i u teritorijalnom i u državnom smislu, da je otme iz ralja organizovanog kriminala, korupcije i nepotizma", tvrdi Danilović.

Prevaziđena priča

Slične ocjene Vukovićeve izjave - kako su predstojeći izbori pitanje opstanka države - stižu i od najjače opozicone stranke - SNP-a.

"To je jedna prevaziđena priča u koju u Crnoj Gori apsolutno niko ne vjeruje, čak priča na nivou farse kojoj ne treba posvećivati posebnu pažnju. Mi u SNP-u dobro razumijemo šta su interesi Crne Gore a šta su, na žalost, interesi vladajuće oligarhije koja ide po sistemu – država to sam ja. Ali mislim da je ovo jedna od smješnijih izjava DPS-a u koju niko ne vjeruje", kaže šef medijskog centra SNP-a Dragan Koprivica.

Ipak, teza o tome kako je Crna Gora mlada država još podložna vjekovnim aspiracijama Beograda i kako dio crnogorske političke elite nikada neće prihvatati odvajanje dva oka u glavi, kako su metaforčno doživljavali crnogorsko-srpske odnose, uvijek je prihvatana od dobrog dijela javnosti.

Zato smo naše sagovornike pitali - da li je, osim činjenice što se u novije vrijeme slikaju ispred crnogorske zastave i djelimično prihvataju himnu, trebalo da se uvjerljivije odrede prema crnogorskoj nezavisnosti i odbace mogućnost novog referenduma?

"Samo zluradi mogu da govore kako mi imamo tajnu namjeru, a mi smo javno potpisali dokument u kojem govorimo o državi Crnoj Gori, u kojem govorimo o njenom međunarodnom priznanju, u kojem govorimo da Crna Gora treba da postane dio EU. Kome mi to treba da se dokazujemo? Zar onim ljudima koji su iskoristili patriotizam da se obogate i opljačkaju Crnu Goru. Ako je zahtjev Demokratskog fronta da se uklone dvije strofe iz zvanične himne antidržavni onda neka Milo Đukanović izađe i neka kaže kako je moguće da je potpredsjednik njegove partije već dva mandata predsjednik države, a da misli o tim stihovima isto što i mi iz NOVE", kaže Goran Danilović iz NOVE.

O utemeljenosti Socijalističke narodne partije u, kako kaže, duhovno biće Crne Gore, uvjerava i Dragan Koprivica.

"Naravno da je svaka priča o tome da SNP drugačije misli deplasirana. Jasno je da je SNP kao najjača opoziciona partija jedan od temelja Crne Gore i sigurnosti njenih građana i njene perspektive", kaže Danilović.
XS
SM
MD
LG