Dostupni linkovi

Borba protiv korupcije – samo na papiru


Ilustrativna fotografija

Pravosudni sistem na Kosovu i dalje ulaže napore da pronađe način kako da se bori protiv korupcije, kažu iz Kosovskog instituta pravde.

U izveštaju o ovoj pojavi, oni navode da „borba protiv korupcije na Kosovu ostaje apsolutni prioritet svih institucija koje se bave sprečavanjem korupcije, ali samo na papiru“.

Direktor instituta, Betim Musljiu, kaže da se postojeće zakonodavstvo ne sprovodi u praksi.

„Pravosudni sistem na Kosovu goni različite figure, ali nikako se ne bori protiv korupcije. Nedostatak rezultata borbe protiv ove pojave je vidljiv u skoro svim međunarodnim izveštajima“, kaže Musljiu.

Tužilački savet Kosova je krajem 2013. usvojio Plan delovanja za unapređenje efikasnosti tužilačkog sistema u borbi protiv korupcije, ali Musljiu ističe da se broj predmeta u junu 2015. uopšte nije promenio od onog kada je ovaj plan počeo da se sprovodi.

„Dakle, prošlo je 20 meseci i nemamo nikakvih pomaka u rešavanju slučajeva koji su povezani sa korupcijom. Od onih koji su rešeni, polovina slučajeva je odbačeno ili obustavljeno“, kazao je Musljiu, ne isključujući iz mogućnosti uticaj politike na pravosudni sistem.

„Šta drugo reći o slučaju u kojem je podignuta krivična prijava protiv jednog ministra zbog zlupotrebe položaja, a odlukom tužioca, krivična prijava se odbacuje uz obrazloženje da isti uživa imunitet od krivičnog gonjenja“, istakao je on, dodajući da je Ustavni sud još 2011. razjasnio da niko od ministra ili visokih zvaničnika ne uživa imunitet za gonjenje u slučajevima koja su povezana sa korupcijom.

Na osnovu izveštaja Kosovskog intistuta pravde, javna nabavka ostaje glavni izazov ali i ozbiljan problem koji se hitno mora rešiti. S druge strane, poverenje građana u pravosudni sistem nikada nije bilo niže.

Kosovski tužioci ne žele da komentarišu ovaj izveštaj.

Ljorik Bajrami iz Organizacije za demokratiju i antikorupciju „Ćohu“, smatra da je najveći problem kod visokih, političkih zvaničnika.

„Kosovske institucije i sve one institucije koje su pozvane da spreče i suzbiju korupciju ne samo da nisu uspeli da se bave ovim pitanjem na nižem niovu, već su posebno bili neuspešni u gonjenju visokih zvaničnika koji su bili uključeni u korupciji“, kaže Bajrami.

Na Kosovu postoji i niz mehanizama čiji je zadatak borba protiv korupcije, kao što su Agencija za antikorupciju, Nacionalni savet protiv korupcije, koji je osnovala predsednica Kosova Atifete Jahjaga, te Task force za borbu protiv korupcije pri Vladi Kosova.

  • 16x9 Image

    Amra Zejneli

    (1986) Rođena u Mitrovici. Diplomirala žurnalistiku i studije Evropske unije na Univerzitetu Floride u SAD. Novinarstvom se počela baviti 2001. godine. Radi na kosovskom javnom servisu, RTK, kao odgovorni urednik radijskog programa za zajednice, a kosovskom dopisništvu RSE-a pridružila se maja 2010.

XS
SM
MD
LG