Dostupni linkovi

Borački protesti zasad završeni, premijer neće podnijeti ostavku


Sarajevo - zgrada vlade u četvrtak ujutro, dan nakon nereda na protestu pripadnika boračkih organizacija, foto: Zvjezdan Živković
Sarajevo - zgrada vlade u četvrtak ujutro, dan nakon nereda na protestu pripadnika boračkih organizacija, foto: Zvjezdan Živković
U srijedu uveče u Sarajevu su završeni protesti pripadnika boračkih organizacija, koji su u srijedu tokom dana prerasli u nerede u kojim je povrijeđeno 69 ljudi, od kojih polovina policajaca.

Na zgradi Vlade je nanesena velika materijalna šteta, posebno u prostorijama u prizemlju kojima se nalazi upravo federalno Ministarstvo za pitanja boraca, neke su stvari iznesene iz zgrade, dio prostorija je i izgorio, a polupani su gotovo svi prozori na dvije strane zgrade.

U četvrtak ujutro nikom nije dozvoljen ulaz u zgradu, dok se ne izvrši uviđaj i utvrdi šteta, zaposleni koji su došli na posao vraćeni su, a pred zgradom je petnaestak policajaca.

Protest je okončan nakon što je u srijedu predveče među demonstrante došao potpredsjednik Federacije BiH Mirsad Kebo, koji je obećao da će učiniti sve da se problem između Vlade i boračkih udruženja riješi.

Kebo je kazao da će u ponedjeljak doći na sjednicu Vlade na kojoj će biti raspravljano o boračkim zahtjevima, te da će osigurati da predstavnici njihovih udruženja budu takođe na sjednici.

Borci kažu kako ostaje otvorena mogućnost nastavka protesta naredne sedmice. Predsjednik Saveza RVI Kantona Sarajevo Zijad Bradić:

“Ovim nije završen naš izlazak na ulicu, data su 72 sata u kojima treba da se očituje Vlada. U ta tri dana oni zaista moraju da private da su napravili krive poteze prema boračkoj populaciji, da to imaju šansu da poprave. Inače će imati daleko veće i dalekosežnije posljedice nego što je
Sarajevo - Zgrada vlade dan poslije nereda, foto: Zvjezdan Živković
ovo sada.”

O boračkim zahtjevima predsjednik Skupštine Saveza demobilisanih boraca Federacije BiH Munir Karić kaže:

“Mi ostajemo pri zahtjevu da se vrati naš zahtjev o pravima demobilisanih boraca, da počnu isplate za vrijeme nezaposlenosti, da se vrati nivo penzija penzionerima koji su otošli po našem zakonu, a to su one minimalne, na nivo po izdatim rješenjima za nas i za ratne vojne invalide. Od toga ne odustajemo.”

Protest oko 6.000 članova devet boračkih udruženja bio je najavljen kao miran, ali nezadovoljni što im se nije obratio niko iz Vlade, kao ni premijer, demonstranti su probili su policijski kordon, te kamenjem i flašama napali policiju koja je uzvratila suzavcem.

Policijski štab za osiguranje skupa objavio je da su lakše i teže povrijeđena 32 policajca, a da su iz Kliničkog centra Koševo dobili informaciju da je povrijeđeno 37 učesnika protesta. Za većinu njih su utvrđene lakše tjelesne povrede te su otpušteni na liječenje i kućnu njegu.

Policija navodi da je skup "izmakao kontroli organizatora i eskalirao u direktne sukobe protestanata i policije uz fizičke napade na policajce, paljenje policijskih kućica, razbijanje prozora, uništavanje inventara u zgradi Vlade Federacije BiH, te nasilnog oduzimanja opreme od policijskih službenika".

Dio osoba pred Vladom bio je u alkoholiziranom stanju, a napadnuta je i većina novinarskih ekipa, kojim nisu dozvoljavali da snimaju nerede.



Ponuda premijera došla kasno

Tokom dana izmjenjivale su se telefonske izjave lidera boračkih organizacija i premijera Federacije BiH Mustafe Mujezinovića elektronskim medijima, u kojim je premijer tvrdio da su borački zahtjevi ispunjeni:

„Zahtjevi su svi ispunjeni još jučer (utorak) bili. Oni su i poslali prijedlog uredbe koja je prihvaćena sa ovim privremenim prihodovnim pragom i određenim uslovima koje sam dejlomično dogovorio sa Svjetskom bankom. Ostalo sam prihvatio na svoju odgovornost. Nažalost, i pored ispunjenih zahtjeva neko je insistirao na ovim neredima. Ovo nisu protesti, ovo su neredi - i ovo su čisto političke poruke. Neko je želio da napravi lom, haos i proteste. Ne znam koje su političke motivacije, ali ovo zaista nije na dobrobit zemlje. Mi nemamo druge alternative nego MMF, stend baj aranažman i ovi reformski zakoni.“

Predsjednik Saveza dobitnika najviših ratnih priznanja Dževad Radžo izjavio je kako je ponuda premijera Federacije BiH Mujezinovića za ispunjenje
Sukob policije i demonstranata, 21. april 2010.
njihovih zahtjeva i prekid protesta došla kasno, te da demonstranti ne prihvataju ništa što im je Mujezinović ponudio, već traže njegovu i smjenu kompletne Vlade.

Dok je premijer Mujezinović za medije telefonski izjavio kako je neko namjerno izazvao nasilje i nerede, sa političkim ciljem, Radžo je ustvrdio kako su iz Vlade potplatili neke ljude da naprave haos i "okrive borce za to".

Mujezinović je kazao kako ne namjerava dati ostavku, koju su zatražili demonstranti, jer nije učinio ništa loše prema boračkim kategorijama.

I u drugim mjestima u srijedu su održani protesti boračkih udruženja u znak podrške centralnom skupu u Sarajevu, a kao znak protivljenja politici koju vodi Vlada Federacije u oblasti prava boraca, ratnih vojnih invalida i članova njihovih porodica.

Cilj protesta, tvrde u boračkim organizacijama, je sprečavanje Vlade u namjeri da u potpunosti ukine primanja za demobilisane borce, da ukine naknade invalidima ispod 60 posto invaliditeta koji ne rade te da umanji ostale naknade.

Mujezinović, međutim, tvrdi da se smanjuju naknade samo dobitnicima najvećih ratnih priznanja čija su primanja iznad 2000 konvertibilnih maraka.

Najviše ogorčenja je izazvalo uvođenje tzv. prihodovnog cenzusa za dobitnike ratnih priznanja i porodica poginulih boraca u iznosu od dvije i po prosječne neto plate u Federaciji BiH u protekloj godini.

Demobilisani borci, ratni vojni invladi i porodice šehida i poginulih boraca smatraju da su reforme i uštede usmjerene isključivo na boračku populaciju i da ne obuhvataju preglomazni državni aparat.
XS
SM
MD
LG