Dostupni linkovi

Bolnice na Kosovu bez vitamina C


Prizor iz bolnice u Peći, Kosovo
Prizor iz bolnice u Peći, Kosovo

Od porodica pacijenata, koji boluju od COVID-a 19 i koji su hospitalizovani na klinikama u okviru Kliničko-univerzitetskog bolničkog centra Kosova, neprestano se traži da kupuju lekove za njihovo lečenje od korona virusa.

To potvrđuje za Radio Slobodna Evropa (RSE) i Samir Fejziu, čija je majka hospitalizovana na Pulmološkoj klinici. On kaže da moraju stalno da kupuju lekove uprkos tome što im je rečeno da na klinici ima adekvatnih lekova.

„Ovde mi je majka, ona je preležala COVID. Od COVID-a 19 su mi bolovali majka i otac, puno nas je koštalo (lečenje). U početku su primali po šest infuzija, neke su imali ali većinu smo morali da kupujemo“, kaže Fejziu.

Šta kažu nadležni?

Na Pulmološkoj klinici pri Univerzitetsko-kliničkom centru Kosova leči se oko 25 pacijenata od COVID-a 19, koji izaziva korona virus.

Rifat (Aliu) Aljiu iz sela Čučuljaga, opština Lipljan kod Prištine, navodi da ne zna koje lekove ima klinika, te da im zdravstveni radnici stalno traže da kupuju lekove.

„Nisam stručna osoba i ne znam imena lekova, ali većinu njih kupujemo sami. Ne znam šta ima ovde, osim infuzija koje daju, ne znam koje lekove imaju“, navodi on.

Direktor Klinike za pulmologiju Musa Hodža za RSE kaže da su toj klinici tokom vikenda nedostajali neki lekovi, uključujući vitamin C.

„To znači da nemamo samo ampule vitamina C. Ciprofloxacin (antibiotik koji se koristi za razne bakterijske infekcije) nije bio dostupan do petka. Stigao je u petak, ali zamena je bila“, kaže Hodža.

Sa druge strane, direktor Univerzitetsko-kliničko bolničkog centra Kosova Valjbon Krasnići (Valbon Krasniqi) tvrdi da bolnice imaju mnoge lekove koji se koriste za lečenje COVID-a 19.

“Nijedna kompanija nikada nije ponudila vitamine u obliku tableta. Dakle, nisu nam dali ponude. U međuvremenu, na raspolaganju imamo ampule sa vitaminima koje se stavljaju u infuzije“, kaže Krasnići.

„Takođe, tu su i lekovi protiv virusa. Ministarstvo zdravlja nije obezbedilo remdesivir. Imamo Favipiravir i druge (lekove). Dobili smo i malu donaciju ciprofloxacina, dok se ugovor ne zaključi, jer znate da je on na razmatranju u TRN-u (Telo za razmatranje nabavki), zbog žalbi kompanija u vezi sa tim procesom. U međuvremenu, na raspolaganju su nam drugi lekovi“, kaže Krasnići.

Cene lekova

Remdesivir na Kosovu košta 50 eura, po ampuli, dok samo lečenje od COVID-a 19 košta stotine eura.

Paracetamol, favipiravir, fraksiparin, remdesivir su neki od lekova koji se prepisuju pacijentima. Cene se kreću od 50 centi do 50 eura.

Građani Kosova nemaju zdravstveno osiguranje i za lekove koji im se prepišu plaćaju iz svog džepa.

Kada su u pitanju regionalne bolnice, najviše hospitalizovanih je u Prizrenu.

Službenik za informisanje u prizrenskoj bolnici Šefajet Beriša (Shefajet Berisha) ne poriče da im nedostaju lekovi za lečenje pacijenata od COVID-a 19.

„Bolnica stalno podnosi zahteve na osnovu potražnje šefova jedinica za lekove i usluge i te zahteve, stalno prosleđujemo Kliničko-bolničkom centru. Tada to zavisi od kompanija koje snabdevaju centralne apoteke u Kliničko-bolničkom centru“, kaže Beriša.

Vakcine se čekaju

Kosovo je i dalje jedina zemlja u regionu koja još nije obezbedila vakcine protiv korona virusa.

Očekuje se da tokom marta stići prve doze iz programa COVAX, kompanije AstraZeneca.

COVAX je program Svetske zdravstvene organizacije koji ima za cilj distribuciju vakcine siromašnim zemljama.

Priredila: Sandra Cvetković

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG