Dostupni linkovi

Uz optužnicu: Da li je Boljkovac odgovor na Perkovića


Josip Boljkovac
Josip Boljkovac
Županijsko državno odvjetništvo u Zagrebu podignulo je optužnicu protiv devedesettrogodišnjeg Josipa Boljkovca za ratne zločine nad civilima iz ljeta 1945. godine. Njegov odvjetnik Anto Nobilo tvrdi kako je ovo manevar da se ublaži kritike opozicije u slučaju Josipa Perkovića da aktualna vlast štiti zločince iz vremena komunizma.

Josipa Boljkovca se tereti da je u ljeto 1945. godine naredio hapšenje i egzekuciju 20 civila s područja Duge Rese nedaleko od Karlovca. Boljkovac je u Drugom svjetskom ratu bio partizan, potom je radio u OZN-i i UDB-i, a početkom devedesetih bio je prvi hrvatski ministar unutarnjih poslova. Pred dvije godine je protiv njega bio pokrenut postupak s istom inkriminacijom, ali je obustavljen.

„Boljkovac je magnet za politiku,“ kaže za RSE njegov branitelj Anto Nobilo, podsjećajući da je pred dvije godine upravo akcijom policijskih specijalaca koji su sa maskama na licima privodili devedesetgodišnjaka tadašnji ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko započeo svoju bitku za preuzimanje HDZ-a. Nobilo dodaje i da su aktualni premijer Zoran Milanović i Vlada pod paljbom desne opozicije i njima sklonih medija da štite komunističke zločince i udbaše, a povodom slučaja Josipa Perkovića.

Anto Nobilo
Anto Nobilo
„Isto tako je kulminacija sukoba s Europskom komisijom i povjerenicom za pravosuđe Viviane Reding oko takozvanog 'Lex Perković'. I baš u tom trenutku se podiže optužnica koja bi trebala začepiti usta svim kritičarima i reći – nije točno da mi štitimo komunističke zločince i udbaše, evo optužili smo bivšeg pripadnika OZN-e i UDB-e i bivšeg ministra za zločine u komunizmu! Dakle – u političkom smislu – ova optužnica odgovara ovoj Vladi.“

Nobilo međutim kaže kako ne misli da je Milanović zatražio ovaj postupak, već da su organi gonjenja pokrenuli nešto za što su vjerovali da će se dopasti vlastima.

„Nije Zoran Milanović tip koji će petljati s pravosuđem i namještati postupke, daleko od toga!“

Boljkovac se već izjasnio da nije kriv, jer da u to vrijeme nije bio na funkciji na kojoj je tako nešto mogao zapovijediti, a u inkriminirano vrijeme bio je i u bolnici zbog teškog slučaja dizenterije. „Treba imati povjerenja u institucije sustava,“ poručio je ovim povodom bivši hrvatski predsjednik i počasni predsjednik Saveza antifašističkih boraca i antifašista Hrvatske Stipe Mesić.

„Ja smatram da treba imati povjerenja u hrvatsko pravosuđe i mislim da tu ne treba ništa dramatizirati, jer je Boljkovac u vrijeme kada su se poslije rata događale likvidacije bio službenik koji ni o čemu nije odlučivao.“
XS
SM
MD
LG