Dostupni linkovi

Boko Haram pokazao neke od otetih djevojčica iz Nigerije


Jedan od ranijih video snimaka otetih dvjevojčica Boko Harama, iz 2014. godine
Jedan od ranijih video snimaka otetih dvjevojčica Boko Harama, iz 2014. godine

Militantna islamistička grupa Boko Haram objavila je video u kojem su prikazane nekoliko više od 200 nigerijskih djevojčica kidnapovanih 14. aprila 2014. Majke tri otete djevojčice iz Čiboka, potvrdile su da su identifikovale svoje kćeri u prvom dokazu u dvije godine da su djeca oteta iz škole živa.

"Bring Back Our Girls" (Vratite nam naše djevojčice), povici su iz maja 2014. Bio je to dio istoimene kampanje u kojoj su učestvovale brojne poznate i manje slavne ličnosti širom svijeta. Od militantne ekstremističke grupe Boko Haram, koja se u skladu sa svojim svjetonazorima protivi obrazovanju djevojčica, tražili su da su da oslobodi 274 nigerijskih djevojčica.

Boko Haram ih je oteo iz mjesta Čibok, u noći 14. aprila prije dvije godine iz državne osnovne škole, a njihov jedni „grijeh“ je bio što žele ići u školu. Njih 57 uspjelo je nešto kasnije pobjeći iz njihovih ruku, ali je njih 219 ostalo u rukama otmičara.

Boko Haram
Boko Haram

Iako je nigerijska vlada uz pomoć drugih tvrdila da čini sve da ih oslobodi, a kampanja koja je uz hashtag #BringBackOurGirls išla čak do Bijele kuće i prve dame, Michelle Obame, svijet ih je skoro zaboravio. Sve dok se dan pred drugu godišnjicu nije pojavio video koji su pustili upravo otmičari iz Boko Harama, na kojem se vidi 15 djevojčica, koje su neki od roditelja identifikovali.

CNN je u srijedu popodne objavio video za koji se vjeruje da je snimljen u decembru, na kojem se pojavljuju djevojčice koje nose hidžab. Majka jedne od njih dotakla je ekran rukom i rekla:

„Moja Saratu.“

Još jedna majka, Mary Ishaya prepoznala je svoju kćer, Hauwa, dok je treća majka, Yana Galang osim svoje prepoznala i još pet drugih nestalih djevojčica.

„Djevojčice izgledaju dobro, veoma dobro“, rekla je ona u telefonskom intervjuu za Thomshon Reuters fondaciju.

Za ove dvije godine čekajući svoje otete kćeri, dvije majke i 16 očeva su umrli. Neki su i sami bili žrtve napada Boko Harama, drugi od bolesti koje je izazvao stres, kako je to za AP pojasnio Yakubu Nkeki, koji rukovodi grupom za podršku roditeljima kidnapovanih djevojčica.

Niti jedan član militantne grupe Boko Haram, koja operiše u nekoliko država u tom afričkom regionu, nije se pojavio na video snimku.

Jedino smo samo čuli muški glas i vidjeli njegov prst koji pokazuje jednu po jednu djevojčicu“, ispričala je Yana Galang.

Još jedna majka za koju je Galang rekla da se zove Ayuba bila je posebeno srećna što je vidjela svoju kćer na snimku jer je ubrzo nakon otmice do njih stigla glasina da su je ubili pripadnici Boko Harama.

Bila je srećna kada je vidjela video ...njena kćer je živa", kaže.

Djevojčice su na video snimku govorile jezikom hausa, koji je uveliko rasprostranjen u Nigeriji, kao i jezikom kibaku koji je lokalni jezik u Čiboku, u saveznoj državi Borno.

Kada se dogodila otmica, Vladi Nigerije su SAD, Britanija i Francuska nudile i slale pomoć u pokušajima da se djevojčice pronađu i spasu.

Otmica je postala i veliko političko pitanje u Nigeriji, a vojne i policijske vlasti te zemlje bile su pod žestokom osudom i domaće i međunarodne javnosti, koja je doprinijela da predsjednik Goodluck Jonathan izgubi izbore prošle godine.

On je u početku negirao da je otmica izvedena, ali ga je međunarodni pritisak prisilio da prihvati pomoć drugih država.

Otete djevojčice koriste se kao bombaši samoubice

Boko Haram je od tada oteo još 2.000 djevojčica i dječaka, mnoge od njih iskoristio je kao seksualno roblje, neke kao borce čak i bombaše samoubice, objavio je Amnesty International.

Prema podacima UNICEF-a, Boko Haramovi bombaši samubice djeca izveli su 44 napada širom Zapadne Afrike u prošlog godini, i još dva u 2014 -toj, a među njima su djeca starosti čak i od osam godina korištena kao bombaši samoubice na pijacama i u školama.

Većina napada izvedena je u Nigeriji i Kamerunu.

Boko Haram je već šest godina u intenzivnoj kampanji kojom pokušava da uspostvi „islamski emirat“ na sjeveroistoku Nigerije. U toj je kampanji, prema podacima američke vojske, do sada ubjeno oko 15.000 ljudi.

XS
SM
MD
LG