Dostupni linkovi

UN: Zastrašujući porast sekusalnih zločina u 2014.


Fotografija uniformi tri nestale devojčica koje je kidnapovao Boko Haram, autorke Glene Gordon, osvojila je drugu nagradu na 2015 World Press Photo
Fotografija uniformi tri nestale devojčica koje je kidnapovao Boko Haram, autorke Glene Gordon, osvojila je drugu nagradu na 2015 World Press Photo

Generalni sekretar Ujedinjenih nacija Ban Ki –moon izjavio je da je 2014 godina obilježena zastrašujućim brojem silovanja, seksulanog ropstva i prisilnih brakova, a počinioci ovih zlodjela su pripadnici militantnih grupa koje predvode Islamska država i Boko Haram.

U izvještaju UN, prvi čovjek svjetske organizacije iskazao je “strašnu zabrinutost” zbog seksualanog nasilja čiji su počinioci naoružane grupe, koje promovišu ekstremne ideologije i to na teritorijama Iraka, Sirije, Somalije, Nigerije, Malija, Libije i Jemena.

“U toku ovih kriza uzrokovanih nasilnim ekstremizmom otkriven je šokantni trend rasta seksualnog nasilja koje se primjenjuje kao taktika zastrašivanja i terora radikalnih grupa”, naveo je generalni sekretar UN Ban.

Kako je naveo, napori da se “rasformiraju ili unište“ grupe Islamska država, Boko Haram, Al Šabab, Ansar Dine i ostali saradnici Al Kaide “esencijalni su za borbu protiv seksualnog nasilja u konfliktnim zonama”.

Izvještaj UN fokusirao se na 19 zemlja zahvaćenih konfliktom, ili gdje se društva oporavljaju od upravo završenih konflikata, a gdje su seksualno nasilje, silovanje, seksualno ropstvo, prisilna prostitucija i prisilne trudnoće usmjerene protiv žena i djevojčica, ali isto tako i protiv dječaka i muškaraca.

Osim pomenutih ekstremističkih grupa, u UN izvještaju je navedeno ukupno 45 skupina u Centralnoafičkoj republici, Obali Slonovače, Kongu, Iraku, Maliju, Somaliji, Južnom Sudanu i Siriji, koje se zajedno sa Islamskom državom i Boko Haramom “osnovano sumnjiče da su počinioci ili odgovorni za brojna silovanja kao obrazac ponašanja u sukobima". Među navedenim grupama je i 13 njih koji se prvi put pominju.

U izvještaju se navodi da je jedna od “najalarmantnijih epizoda u 2014”, bila otmica 276 djevojčica koje je Boko Haram oteo iz škole u sjevernom gradu Čibok u Nigeriji.

Izvještaj UN, objavljen upravo na godišnjicu otmice djevojčica, navodi da pripadnici Boko Hrama često prisiljavaju žene i djevojčice koje otmu na prisilne brakove koje podrazumijavaju i neprekidna silovanja.

“Prislilni brakovi, porobljavanje i ‘prodaja’ otetih žena i djevojaka je modus operandi Boko Harama i njihove ideologije“, navodi se u izvještaju.“Otete djevojke koje odbijaju brakove ili seksualni kontakt u takvim brakovima, suočene su sa nasiljem i prijetnjama smrću“, piše pored ostalog.

Od polovine 2014, kako stoji u dokumentu „zabilježen je značajan porast broja izvještaja o slučajevima seksualnog nasilja čiji su počinioci terorističke grupe“, naročito Islamska država, koja „koristi seksualno nasilje za širenje terora, kažnjavanje etničkih i religioznih manjina i zaustavljanje pokušaja zajednica u koje upadnu da se usprotive njihovoj ideologiji“.

U izvješaju su podcrtane grupne otmice, stotina žena i djevojaka iz zajednice Jazida u Iraku, od kojih su neke odvedene u Siriju i „prodate“ na pijaci da bi bile korištene kao seksualno roblje.Navodi se i primjer „tri slučaja prisilnog abortusa,urađenog zbog toga što je etnička pripadnost žrtve dokumentovana od strane vlade Iraka„.

UN navode i primjer Kolumbije, gdje su prema navodima sa terena ”žene koje rade sa raseljenim zajednicama i pozivaju na restituciju bile meta naoružanih grupa i subjekat neprekidnih seksulanih napada”.

Iz Centralnoafričke republike, se navodi 2 527 dokumentovanih slučajeva seksualnog nasilja počinjenog u konfliktnim zonama u 2014-toj.Dodaje se “da su sve strane koristile seksualno nasilje za pokoravanje u ponižavanje oponenata”.

U zapadnom sudanskom regionu Darfur, broj raseljenih civila porasto je u protekloj godini upravo iz razloga povećanog seksualnog nasilja.I u Južnom Sudanu se bilježi seksualno nasilje kao preovlađujuće, uključujući grupna silovanja, kastracije, prisilne nagosti i prisilne abortuse, a svi ovi oblici nasilja u porastu su “zbog nekažnjivosti i militantnosti društva u kojem je evidentna neravnopravnost polova”.

Kao rijetki pozitivan primjer u UN izvještraju, naveden je primjer iz Konga, čija je vlada kako su rekli preduzela “korake bez presedana” uključujući i procesuiranje visoko rangiranih oficira zbog seksualnog nasilja kao i plaćanje reparacija preživjelim žrtvama.

Na žalost istovremeno se navodi da je u 2014-toj, takođe zabilježeno da su pobunjeničke grupe pribjegavale seksualnom nasilju, te da je i broj žrtava silovanja u porastu.

XS
SM
MD
LG