Dostupni linkovi

Bokelji brane Mamulu


Mamula
Mamula
Nevladine organizacije sa primorja, ali i regiona, i neformalna grupa građana pod nazivom “nek se čuje krik za spas Mamule“, pokrenule su više aktivnosti čiji je cilj sprječavanje privatizacije jedne od najatraktivnijih lokalcija u Boki, ostrvo Lastavica sa austrougarskom tvrđavom Mamula.

Vlada Crne Gore želi da investitor formira ekskluzivni turistički kompleks standarda do 5 zvjezdica.To bi, po mišljenju građana Boke koji se protive privatizaciji i gradnji, onemogućilo građanima i turistima da priđu atrktivnom ostrvu.

Zbog toga je u toku potpisivanje peticija u Boki i cijeloj Crnoj Gori, a o dosadašnjem odzivu građana Mirko Lazarević kaže:

''Na grupi trenutno ima više od 12.000 ljudi a skupljeno je preko hiljadu i po potpisa.20 volontera trenutno prikupljaju potpise građana po cijeloj Crnoj Gori."

Tvrđava Mamula je stara više od 150 godina, ambijent na ostrvu je spektakularan i poseban, a što je najvažnije, prilaz privatnim i turističkim brodovima je u potpunosti slobodan.

Pored toga, prema riječima novinara Siniše Lukovića, upućenog u društvena dešavanja u Boki postoji više razloga zbog kojih država ne bi smjela da privatizuje Mamulu. Između ostalog, kulturno istorijski spomenik nije baština samo Crne Gore:

''Mi govorimo o ostrvu Lastavica i tvrđavi Mamula na njemu koja je sagrađena u prvoj polovini 19.vijeka i koja je kulturna baština za pola Evrope. Mislim na sve države koje su činile austrougrasku imperiju koja je sagradila tu tvrđavu. Jednostavno je frapantan podatak da neko tu može da dođe na ideju da u zakup da jedno malo ostrvo koje se nalazi na ulazu u Boku, koje nema nikakvu turističku predispoziciju da postane turistički rizort. Na Mamuli imate kamenitu obalu,ogromnu dubinu mora i nema teoretske šanse da tu možete napraviti bilo kakvu plažu. Pored Mamule prolazi pomorski put za ulazak i izlazak iz Boke.Apsolutno je suluda ideja da tu može da se pravi bilo kakav hotel ili bilo kakav turistički kompleks'', kaže Luković.

Stare istorijske spomenike treba sačuvati, obnoviti i staviti u funkciju turizma, odnosno da budu atrakcija za jednodnevni izlet:

''Taj spomenik mora biti dostupan svima.Onoga momenta kada ga vi pretvorite u turistički ili hotelski kompleks nužno je da će on biti zatvorenog tipa i da tamo niti jedan više od onih silnih izletničkih brodova koji ljeti tamo voze turiste neće moći pristati niti bilo ko drugi od turista koji posjećuju Boku'', napominje Luković.

Odmah po najavi protesta građana zbog davanja Mamule u višedecenijski zakup i straha građana da će na istorijskom mjestu biti izgrađen objekat koji ne bi pripadao kulturnom duhu ostrva Lastavica, u Ministarstvu održivog razvoja smo pokušali da dođemo do odgovora na pitanje da li je opravdan strah građana Boke ali i regiona, da će nakon privatizacije ostrvo sa tvrđavom Mamula biti pretvoreno u zabran i da će doći do devastacije kulturno istorijskog kompleksa.

Da nema razloga za strah uvjerava pomoćnik ministra Predrag Jelušić, koji tvrdi da će spomeničko nasljeđe biti očuvano, sanirano i restaurirano:

''Valorizacija tog prostora mora biti samo uz poštovanje izvorne arhitekture tvrđave. Adaptacije su dozvoljene isključivo u okviru njenih postojećih gabarita.Sadašnji prirodni ambijent ostrva uključujući i karakteristike tla i vegetacije mora treba da se u najvećoj mjeri zaštiti. Ponuđač i mogući budući investitor mora uključiti i tim eksperata za kulturnu baštinu sa minimum 5 godina u upravljanju, restauraciji i konzervaciji projekata na lokacijama koje su spomenici kulture.Prema tome nema razloga za tu vrstu brige i straha koje su građani pokazali u prethodnih nekoliko dana'", kaže Jelušić.

Gradonačelnika Herceg Novog Dejana Mandića smo pitali može li se naći rješenje između zahtjeva dijela građana i Vlade o privatizaciji.

Mandić smatra da treba vidjeti o kakvom se projektu radi, jer još uvjek nema dovoljno informacija.
XS
SM
MD
LG