Dostupni linkovi

Devastacija Boke zbog ličnog profita?


Još jedna višemilionska investicija izaziva prijepore u dijelu javnosti Boke Kotorske. Riječ je o turističkom kompleksu na području Kotora, za čije potrebe se najavljuje izgradnja kupališta i plaže. Iako je investitor, povezan sa firmama koje su u vlasništvu bliskih osoba vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS), pribavio sve potrebne saglasnosti, dio civilnog sektora najavljuje protest smatrajući da je riječ o narušavanju područja pod zaštitom UNESCO-a.

Inicijativa Bokobran, koja okuplja građane zainteresovane za zaštitu Boke Kotorske, je najavila protest povodom izgradnje plaže i kupališta za potrebe kompleksa Dobrota Palazzi u Kotoru. Riječ je, tvrde organizatori, o devastacije Boke Kotorske koja je posljedica djelovanja u ime privatnog profita, a na uštrb javnog interesa, prirodnog i kulturnog nasljeđa Boke Kotorske. U tome privatnom kapitalu često pomažu institucije sistema neradom ili djelovanjem suprotno javnom interesu, smatra Antonela Stjepčević iz inicijative Bokobran.

"I pored toga što postoje jasna upozorenja Komiteta UNESCO da zbog neumjerene gradnje prijeti brisanje kotorsko-risanskog bazena sa njegove liste, na prostoru Kotora se dešavaju interpolacije koje apsolutno ne odgovaraju vrijednostima prostora. Ne postoji sinergija između nadležnih institucija jer je svima jasno da izgradnja plaže u Dobroti devastira prostor. I iz perspektive kulturnog nasljeđa jer obala nije tako izgledala i iz perspektive prirodnog nasljeđa jer je to mijenjanje reljefa zaštićenog područja", kaže Stijepčević za Radio Slobodna Evropa.

Među predstavnicima struke, negativno mišljenje o izgradnji kupališta i plaže u ovom dijelu zaliva imaju u kotorskom Institutu za biologiju mora crnogorskog Univerziteta.

"Izgradnja ponti i plaže je velika intervencija u moru, previše za zaliv. Time se uništava živi svijet u tom dijelu, a ima tu i nekih zaštićenih vrsta. Trajno se mijenja linija obale, kao i sastav morskog dna. U blizini se nalazi i ribarska posta, oko koje najmanje stotinu metara ne treba raditi ponte, ne treba biti privezišta, konopa, bova, svega što bi smetalo ribarskim mrežama", kaže ruko­vo­di­teljka La­bo­ra­to­ri­je za ben­tos i za­šti­tu mo­ra dr Vesna Mačić.

Biće ugreženo i ribarenje (Fotografija:Ribar u Bokokotorskom zalivu
Biće ugreženo i ribarenje (Fotografija:Ribar u Bokokotorskom zalivu

Komleks Dobrota Palazzi se gradi od 2015. go­di­ne na zahvatu od oko 7.000 kvadrata nekadašnjeg kotorskog auto-kampa. Na početku radova je kao investitor na info tabli gradilišta bila navedena firma MD Enterprise.

Mreža za afirmaciju nevladinog sektora (MANS) je objavila studiju po kojoj je firmu MD Enterprise osnovala firma Agneta Investments Ltd. sa Kipra u vlasništvu Edina Kolarevića, sestrića bivšeg premijera i lidera DPS-a Mila Đukanovića, koja je ranije kupila zemljište na lokaciji kampa i to prenijela u vlasništvo nove firme.

Krivična prijava

U vrijeme kada je prije tri godine Ministarstvo održivog razvoja i turizma odobrilo građevinsku dozvolu za izgradnju na tom području firmi MD Enterprise, Đukanović je bio predsjednik Vlade.

Zbog navodno nezakonite razmjene dijela nepokretnosti na toj lokaciji radi dokompletiranja urbanističke parcele sa firmom MD Enterprise iz 2014 godine, MANS je podnijela i krivičnu prijavu protiv odgovornih u Opštini Kotor kojom je tada upravljala Demokratska partija socijalista (DPS).

U Centralnom registru privrednih subjekata Crne Gore, u statusu firme koji je pod stavkom "obrisan", navodi se da je firmu MD Enterprise osnovala Serzman Incorporated doo Kotor, čiji je osnivač i ovlašćeni zastupnik Slavko Vujović, kojeg mediji dovode i u druge poslovne veze sa Kolarovićem.

MANS je podnijela i krivičnu prijavu protiv odgovornih u Opštini Kotor (Fotografija: Stari grad Kotor)
MANS je podnijela i krivičnu prijavu protiv odgovornih u Opštini Kotor (Fotografija: Stari grad Kotor)

Serzman Incorporated je zakupac dijela obale na kojoj će se graditi plaža i kupalište za potrebe kompleksa Dobrota Palazzi.

Mještani kažu da je na tom mjestu ranije postojala drvena ponta na betonskim stubovima, a iako je kotorski zaliv zaštićeno UNESCO područje, investitor je za radove dobio sve potrebne saglasnosti, od nadležnog Ministarstva i Uprave za zaštitu kulturnih dobara do Opštine Kotor.

Iz javnog preduzeća Morsko dobro, koje upravlja crnogorskom obalom, našem radiju je saopšteno da za ugovor o korišćenju obale na tom lokalitetu, koji su potpisali sa firmom Serzman Incorporated, postoje svi zakonski preduslovi.

"Zakupac je na osnovu sprovedene procedure zaključio ugovor o zakupu/korišćenju morskog dobra i stekao pravo i obavezu da ga koristi i da kao investitor finansira i izgradi novo kupalište, koje izgradnjom postaje državna svojina…Zakupac je sproveo zakonsku proceduru procjene uticaja na zaštitu životne sredine i pribavio saglasnost od Opštine Kotor na elaborat o procjeni uticaja na zaštitu životne sredine, kao i saglasnost na konzervatorski projekat uređenja obale na ovoj lokaciji, koju je izdala Uprava za zaštitu kulturnih dobara, da bi i dobio rješenje 28.12.2017.god. o građevinskoj dozvoli od strane Opštine Kotor. Ova investiticija je dobila sva potrebna i zakonom tražena odobrenja i nakon sprovedenog upravnog postupka pred organima lokalne samouprave je izdata građevinska dozvola", navode iz Morskog dobra.

Tražeći odgovor na pitanje što će se konkretno graditi na samoj obali, te da li će u njenom zeleđu biti i nekretnina za tržište, jedna od menadžerki Larisa Jovanović, iz hotela Allure Palazzi Kotor Bay, izgrađenog u okviru kompleksa Dobrota Palazzi, za RSE kaže da su svi kapaciteti kompleksa namijenjeni turizmu:

"Luksuzni hotel sa pet zvjezdica će se otvoriti juna ove godine. Ponudićemo 89 soba i 10 vila, plažu, spa centar, tri restorana i pet barova. Planirana dužina plaže je 70 metara, plažni bar i lounge bar biće takođe dio našeg hotela, a nalaziće se na dvije ponte koje planiramo da izgradimo sa dvije strane plaže. Biće površine 448 i 297 kvadrata. Izgradnja vezišta nije planirana", navodi Larisa Jovanović.

Ranije je najavljeno da ce u izgradnju cjelokupnog kompleksa Dobrota Palazzi biti uloženo oko 20 miliona eura.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG