Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Zabrana boravka za srpskog ministra


Policija je saopštila srpskom ministru da ne može da se kreće na tom području bez dozvole Vlade Kosova - Goran Bogdanović
Kosovska policija prekinula je danas boravak ministra za Kosovo Gorana Bogdanovića u Štrpcu, pošto nije imao dozvolu za posetu Kosovu. Ovo je za Radio Slobodna Evropa potvrdio portparol Policije Kosova Baki Keljani.

"Policija Kosova je ispratila do granice na severu Kosova ministra za Kosovo u Vladi Srbije Gorana Bogdanovića, pošto od institucija Kosova nije zatražio dozvolu za ulazak i boravak na Kosovu”,
rekao je Keljani.

Policija je saopštila srpskom ministru da ne može da se kreće na tom području bez dozvole Vlade Kosova. Ministra Bogdanovića su naoružani pripadnici specijalne jedinice Kosovske policije zaustavili kod sela Sevce, opštine Štrpce, prekinuli posetu i otpratili ka severu Kosova.

Kako prenose mediji, Bogdanović je rekao da je reč o ‘nepromišljenom potezu privremenih kosovskih vlasti’. Ministar je na Kosovo došao privatnim vozilom. Prema procedurama, svaka poseta zvaničnika Srbije se mora uredno prijaviti vlastima Kosova.

Bogdanović je prethodno u Štrpcu razgovarao sa Zvonkom Mihajlovićem, predsednikom opštine, pod ingerencijom Vlade Srbije, a koju kosovske vlasti smatraju paralelnom opštinskom strukturom.

Ministar za Kosovo je rekao da nije slučajno što je njegova prva destinacija u novoj godini Štrpce, jer je to mesto primer opstanka Srba. Kazao je da je došao da razgovara sa građanima i opštinskim rukovodstvom o problemima sa kojima se suočavaju građani i na koji način Vlada Srbije može da im pomogne.

“Ja nisam došao da vodim visoku politiku nisam došao da bilo koga delim i prosto moj dolazak ovde je pre svega u interesu mira, zajedništva sa našim komšijama i prijateljima Albancima. Ali da bi to bilo tako mi moramo pre svega da se pomirimo sami sa sobom”,
rekao je on.

TRVENJA

Bogdanović je ukazavši na podele u srpskoj zajednici istakao da ništa ne sme uticati na opstanak Srba i njihovu budućnost na Kosovu.

“Ovde i u mnogim drugim sredinama postoje velika trvenja, veliki problemi u samoj srpskoj zajednici. Ne sme da bilo kakve razlike, različita mišljenja ili različiti postupci da nas dovode u situaciju da se delimo na patriote i izadajnike.”


“Moja poruka ovde iz Štrpca ide u tom pravcu da moramo zajednički se boriti za naše nacionalne interese da ovde ostanemo, ekonomski ojačamo i gradimo budućnost na ovim prostorima”,
rekao je ministar za KiM u Vladi Srbije.

Goran Bogdanović je boravio u Štrpcu samo dan nakon što je konstituisana kosovska opština izabrana na nedavnim lokalnim izborima. Na svečanoj sednici, u utorak, predsednik opštine Štrpce Bratislav Nikolić, član Samostalne liberalne stranke, položio je zakletvu. Za predsednika Skupštine opštine izabran je Dejan Mrđinac takođe član Samostalne liberalne stranke.

Predsednik opštine Štrpce Bratislav Nikolić u svom obraćanju odbornicima i prisutnim gostima rekao je da će biti predsednik svih građana Štrpca bez obzira na etničku, versku, stranačku i bilo koju drugu pripadnost.

Jučerašnjoj konstitutivnoj sednici skupštine opštine Štrpce prisustvovali su gosti iz međunarodne zajednice, američke ambasade, KFOR-a i kosovskih institucija. Opštinske vlasti u Štrpcu izabrane su na izborima 15. novembra, a predsednik opštine u drugom krugu izbora održanom 13. decembra. Opštinsku skupštinu čini 10 albanskih i 9 srpskih odbornika.

Opština Štrpce sada ima dve lokalne administracije, kosovsku i srpsku, i obe imaju kancelarije u istoj zgradi.
XS
SM
MD
LG