Dostupni linkovi

Bodiš: Ne verujem da će Mađarska isporučiti Gruevskog


Tadašnji premijer Makedonije Nikola Gruevski (L) i mađarski premijer Viktor Orban (D), tokom susreta u Makedoniji 2013. godine
Tadašnji premijer Makedonije Nikola Gruevski (L) i mađarski premijer Viktor Orban (D), tokom susreta u Makedoniji 2013. godine

Gabor Bodiš, novinar iz Budimpešte, u intervjuu za ‘Zašto?’ objašnjava zbog čega je bivši makedonski premijer Nikola Gruevski zatražio politički azil u Mađarskoj, sa čijim premijerom Viktorom Orbanom ima dugogodišnje bliske odnose, a nakon što je pobjegao da bi izbjegao služenje dvogodišnje zatvorske kazne zbog korupcije.

Zašto: Zbog čega je Gruevski izabrao baš Mađarsku?

Bodiš: Ja ne mogu da zamislim da je taj potez napravljen pre konsultacija dve strane, i tu mislim na krug oko bivšeg makedonskog, sada već odbeglog, premijera Nikole Gruevskog i krugova oko mađarskog premijera Viktora Orbana.

To je sigurno sinhronizovana akcija, tu se priča o kretanju luksuznog aviona iz Beča do Budimpešte pa do Beograda, pa nazad do Budimpešte, jučer, usred skandala sa Gruevskim.

Verovatno i zbog dugogodišnje bliske veze Gruevskog i Orbana. Orban je recimo poslednji put bio pre lokalnih izbora u Makedoniji, u Skoplju, da bi učestvovao u kamapanji VMRO-DPMNE-a.

Moram dodati da tu ima još jedna zajednička tačka, ako pogledate ekonomske akcije mađarske vlade, a to je kupovina medija u pojedinim zemljama bivše Jugoslavije, recimo u Sloveniji i u Makedoniji. Malo je drugačija situacija u Vojvodini, gde se pomažu mediji pod kontrolom partnerske Stranke vojvođanskih Mađara.

Znači gde se kupuje, gde se ulaže? Ulaže se u Sloveniju, u Janeza Janšu, naročito pre izbora, a ovde se ulagalo u Gruevskog.

Savim su, ne slični, nego identični, i interesi Moskve na Balkanu. Treba dodati da je Mađarska, odnosno Orbanova vlada, tesno povezana sa Putinovom vladom i sa jednom ogromnom investicijom: ruskim parama će se izgraditi drugi deo nuklearke u Mađarskoj u mestu Pakš. To se sad odlaže zbog dokumentacije, možda neće biti ni do 2030. godine, međutim sklopljen je ugovor i to je veliko zaduživanje Mađarske prema Rusiji.

Zašto: Ova situacija otvara i nekoliko pravnih pitanja. Gruevski je napustio Makedoniju prije nego što je iscrpio sve pravne lijekove, Vrhovni sud Evropski sud za ljudska prava itd. Otišao je u zemlju koja je u Evropskoj uniji, ali koja i sama ima problem sa Evropskom unijom upravo oko vladavine prava?

Bodiš: Pravna situacije će biti komplikovana, međutim to se dosta lako rešava ovde u Mađarskoj. Donese se novi zakon u roku od 24 sata, tako da tu neće biti nekih problema. Biće većih problema za Viktora Orbana kako da objasni da je primio jednog osuđenog premijera u zemlju koja se nalazi u Evropskoj uniji i NATO-u. To će biti jedan međunarodni problem, ali videćemo šta će se desiti.

Ja mislim, ako se sme predviđati, da tu postoje tri varijante: jedna varijanta je da se odbija zahtev za azil Gruevskog, ali ja ne verujem u tu varijantu; da se prihvati zahtev, i da on dobije azil u Mađarskoj, što preti sa velikim međunarodnim skandalom; a treća varijanta je da njega stave na avion za Moskvu.

Što se tiče pravnih zavrzlama oko slučaja Gruevski, sad je malo i komično šta se dešava u Mađarskoj, jer su pooštreni zakoni, navodno zbog migranata kojih nema u Mađarskoj ali koje treba mrzeti, i to je režimska propaganda od 2015. godine i zbog te propagande Fides, stranka Viktora Orbana, je dobila izbore dvotrećinskom većinom ove godine u aprilu.

Oni su pooštrili te zakone, i prema tim zakonima, Gruevski ne bi mogao da uđe u zemlju, jer kad stigne bez dokumenata na granicu Srbije i Mađarske onda on treba da bude ili vraćen u Srbiju ili da se stavi u takozvanu tranzitnu zonu i da tamo sačeka dok se njegov slučaj procesuira. To se međutim nije desilo.

On je prvu noć proveo u jednom luksuznom hotelu. Drugu noć, bila je to vest koja je bila demantovana od strane Mađarske, je proveo u kući samog premijera Viktora Orbana, to su više puta demantovali da nije istina. I onda je bila vest u sredu uveče je da je on izrazio želju da podnese zahtev za azilom.

Zašto: Znači on je prvo ušao u zemlju pa je tek onda izrazio želju da podnese zahtjev za azil. Da li ima više informacija o tome?

Bodiš: To je tako, više informacija nema, samo o kretanju tog aviona. Taj avion austrijski, luksuzni, privatni avion, taj avion sada trenutno stoji na aerodromu u Budimpešti. Ali čudno je bilo njegovo kretanje.

Gruevski, prema njegovoj Twitter poruci, se već nalazio u Mađarskoj u utorak, a u sredu je taj avion napravio tu čudnu putanju: Beč, pa Budimpešta, pa Beograd, pa Budimpešta, i sad stoji tamo. Ništa više o tome se ne zna.

Zašto: Kada kažete međunarodni skandala, mislite na Evropsku uniju? Ovo je čini se još jedna glavobolja oko Mađarske za Brisel ?

Bodiš: Brisel ima problema sa Viktorom Orbanom, nije se pripremio, pa ni cela Evropska unija se nije pripremila, za jednu članicu koja je već unutra i koja se ne ponaša prema normama Evropske unije. Mađarska je primljen u jedan elitni klub i sada ne pada na pamet Viktoru Orbanu da se i tako ponaša.

Sve više se čini i da je politika Viktora Orbana prema Briselu slična politici Rusije, ili tako čovjek zamišlja da bi se i Vladimir Putin ponašao da je u Evropskoj uniji. To umnogome pomaže politici Moskve da slabi Evropsku uniju, i da poznatim primerima, sa ‘fake news‘ i ostalim nediplomatskim sredstvima, utiče na njeno slabljenje.

Zašto: Zašto bi Orban sa Gruevskim još više privlačio pažnju Evropske unije i pojačavao taj sukob ako je aktuelna i ta treća opcija koju ste spomenuli, odlazak u Rusiju?

Bodiš: Ja mislim da treba isključiti mogućnost da se odbije zahtev. Dve ostale mogućnosti su moguće. Ovo što se sad vidi, to je za javnost, ali verovatno se ovo pripremalo, ne mogu zamisliti da tu razne obaveštajne službe nisu pripremale ovaj sled događaja koji smo videli.

Ja jednostavno mislim da Orbanu manje stalo do dobrih odnosa s Briselom i, u poslednje vreme, čak i s Amerikom jer se on sve više približava istoku. Pod istokom on podrazumeva Rusiju, Kinu i Tursku.

Zašto: Iako Orban kaže da podržava makedonske vlasti, čini se da ovim potezom zauzima poziciju koja je potpuno u skladu sa ruskom politikom prema Makedoniji?

Bodiš: U potpunom skladu. Orban na Balkanu, i kako se obično za bivšu Jugoslaviju kaže, Zapadnom Balkanu, je uvek u svim tim zemljama uz one snage koje su za rusku varijantu, a ne za zapadnu varijantu.

To mu nije uspelo u Sloveniji, nije mu u uspelo u Makedoniji, ta strategija ima polovičan uspeh u Srbiji i s obzirom na Republiku Srpsku, i u BiH.

XS
SM
MD
LG