Dostupni linkovi

Nema saglasnosti o vetu Bošnjaka, akti proslijeđeni Ustavnom sudu RS


Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, 30. jula 2021.
Sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, 30. jula 2021.

Na sjednici zajedničke komisije Narodne skupštine i Vijeća naroda Republike Srpske (RS), jednog od dva bh. entiteta, održanoj u petak 20. augusta, nije postignuta saglasnost o aktima koji su razmatrani u vezi sa vetom Bošnjaka na odluku o prijevremenom stupanju na snagu Zakona o neprimjenjivanju odluke visokog predstavnika i Zakona o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske.

S obzirom na to da saglasnost nije postignuta, akti su proslijeđeni Ustavnom sudu Republike Srpske – Vijeću za zaštitu vitalnog interesa radi donošenja konačne odluke, saopšteno je iz Vijeća naroda RS.

Bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini (BiH) Valentin Inzko, kojeg je 1. augusta na toj poziciji zamijenio Christian Schmidt, je 23. jula nametnuo dopune u Krivičnom zakonu BiH kojima se zabranjuje i kažnjava negiranje genocida i veličanje ratnih zločinaca.

Narodna skupština Republike Srpske je na zatvorenoj sjednici 30. jula usvojila po hitnom postupku Zakon o neprimjenjivanju odluke o zabrani negiranja genocida.

Takođe je usvojen Zakon o dopuni Krivičnog zakonika Republike Srpske, odnosno izmjene ovog zakona, kojim je predviđena zatvorska kazna i do 15 godina za one koji RS nazivaju "genocodnom i agresorskom tvorevinom".

Klub Bošnjaka u Vijeću naroda pokrenuo je 5. augusta mehanizam zaštite vitalnog nacionalnog interesa odnosno uložio veto na te zakone.

Član Predsjedništva BiH Milorad Dodik, ali i ostali političari iz Republike Srpske (RS) ne učestvuju u radu institucija BiH nakon što je, krajem jula, bivši visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko izmjenama Krivičnog zakona BiH zabranio negiranje genocida i drugih ratnih zločina.

XS
SM
MD
LG