Dostupni linkovi

Bošnjačko nacionalno vijeće osudilo napad na 'Žene u crnom'


Sedište Bošnjačkog nacionanog vijeća u Novom Pazaru na jugozapadu Srbije
Sedište Bošnjačkog nacionanog vijeća u Novom Pazaru na jugozapadu Srbije

Bošnjačko nacionalno vijeće osudilo je napad i pretnje članicama organizacije „Žene u crnom“, koji se desio u noći između 22. i 23. oktobra, kada su na njihovom prostorijama u centru Beograda ispisane pogrdne poruke i imena osuđenih ratnih zločinaca.

BNV je navelo da zabrinjava činjenica da je napad usledio u trenutku kada je organizacija javno podržala i pozvala na usvajanje Rezolucije o genocidu nad Bošnjacima u Srebrenici.

"I u danu kada je ova organizacija, akcijom 'Pamtimo zločin u Sjeverinu' obilježila 29 godina od kada su pripadnici srpskih oružanih snaga oteli 16 Bošnjaka kojima se nakon tog dana gubi svaki trag", stoji u saopštenju BNV.

Bošnjačko nacionalno vijeće navodi da organizacija „Žene u crnom“ već 30 godina ima jasne antiratne stavove i da su poznati po svojim antinacionalističkim stavovima"što pojačava zabrinutost zbog napada i fašističkih prijetnji članicama organizacije".

Tri grafita protiv „Žena u crnom“, uključujući i jedan sa imenom Ratka Mladića, osuđenog za genocid u ratu u BiH, ispisana su na vratima prostorija te organizacije u Beogradu, saopštila je 25. oktobra ta nevladina organizacija.

Grupa „Žene u crnom“, antiratni pokret koji u Srbiji deluje od početka devedesetih godina 20. veka, saopštio je da su nepoznati počinioci na ulaznim vratima prostorija te organizacije crnim sprejom ispisali uvredljive poruke i ime Ratka Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske osuđenog na doživotni zatvor zbog genocida.

XS
SM
MD
LG